Mainos

Tutkijalla viisasten kivi päivystysjonoihin

Päivystyksen toimintaan saadaan tutkijan kehittämän mallin mukaan tehoa muun muassa putkipostin ja puheentunnistusjärjestelmän hyödyntämisellä.

Jyväskylän yliopistossa on kehitetty tietokonesimulaation avulla malli, jolla terveydenhuollon päivystysjärjestelmän toimintaa voidaan nopeuttaa lähes puolella.

Tutkimuksessa päivystyksen toiminta tehostui parhaiten kolmea keinoa yhdistelemällä. Päivystyksessä käytettiin paineistettua putkipostia, jonka avulla näyteputket pystyttiin lähettämään nopeasti laboratorioon. Käytössä oli myös puheentunnistusjärjestelmä, joka kirjasi lääkärin sanelemat hoito-ohjeet suoraan näyttöruudulle. Kolmas keino oli erityinen Triage team -toimintamalli, jossa samaan tilaan yhdistetään vastaanottopiste sekä hoitajan ja lääkärin tapaaminen.

Malli aiotaan ottaa käyttöön Keski-Suomen keskussairaalassa ainakin osittain. Aluksi käyttöön otetaan putkiposti ja kolmen ammattilaisen Triage-tiimit. Myös muut sairaanhoitopiirit ovat olleet mallista kiinnostuneita.

Filosofian lisensiaatti Toni Ruohosen laatimaa simulointimenetelmää voidaan käyttää myös muiden terveydenhuollon yksiköiden toimintojen tarkasteluun ja tehostamiseen.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.