Mainos

Tutkijalautakunta: Turmavaljakko pysähtyi ennen rataa

Tornion poliisi tutki turmavaljakon käyttäytymistä lavastuksen avulla.

Torniossa junan alle jäänyt koiravaljakko pysähtyi ennen junaradan ylitystä, kertoo turmaa tutkivan Liikennevahinkojen tutkijalautakunnan puheenjohtaja Reijo Köngäs. Letkan takana ajaneen moottorikelkan kuljettajan ja ilmeisesti myös junan kuljettajan kertomusten perusteella valjakko pysähtyi, mutta jatkoi jostakin syystä matkaansa.

Köngäs kertoo, että vielä ei ole selvillä, miksi valjakko lähti uudelleen liikkeelle. Kyse on voinut olla muun muassa inhimillisestä erehdyksestä. Valjakosta on esimerkiksi saatettu arvioida, että radan ylittäminen ennen junaa on mahdollista.

Liikennevahinkojen tutkijalautakunnan puheenjohtajan mukaan on myös mahdollista, ettei turmavaljakosta huomattu lähestyvää junaa. Tapaninpäivänä tapahtuneessa turmassa kuoli kaksi italialaisnuorta.

Poliisi lavasti turman

Tornion poliisi on tutkinut turmaa lavastamisen avulla onnettomuuspaikalla. Lavastuksessa selvitettiin muun muassa, miten reki käyttäytyy, kuinka jarrut toimivat ja miten valjakkoreki pysäytetään.

Lavastuksessa jarrutus pysäytti koiravaljakon ennen junarataa.

Tutkinnanjohtaja Lasse Vaaraniemi Tornion poliisista korostaa, ettei turmareessä matkanneen pojan toiminta ole vielä tarkasti selvillä.

- Todennäköisesti hän on jossain määrin jotain yrittänyt tehdä, mutta mitä? Tästä ei ole sataprosenttista varmuutta. Tämä on spekulaatiota, Vaaraniemi kertoo.

Vaaraniemen mukaan jalasten päällä seisoneen pojan olisi ollut melko helppo hypätä kyydistä. Sen sijaan reessä istuvan tytön olisi ollut vaikea päästä äkkiä pois.

Kelkkailija huusi seis

Letkan viimeisenä moottorikelkalla ajanut yrityksen työntekijä yritti pysäyttää turmavaljakkoa ennen kuin valjakko jäi junan alle. Turmavaljakon takana moottorikelkalla ajanut työntekijä oli huomannut junan tulon.

Turmaa tutkivan ylikonstaapeli Veikko Alaviuhkolan mukaan työntekijä oli yrittänyt huutaa: "Seis". Hän oli myös nostanut kätensä pystyyn pysähdyksen merkiksi. Varoitusmerkki oli selitetty ajelijoille ennen matkaa.

Valjakon takaa tehty pysäytysyritys oli kuitenkin toivoton.

- Moottorikelkkailija oli nähnyt junan valot. Edellä menevähän kuitenkin keskittyy eteen päin ajamiseen, kuvailee Alaviuhkola.

Alaviuhkolan mukaan moottorikelkkailija ei olisi enää ehtinyt kiihdyttää valjakon luo.

Myös turmavaljakon edellä ajaneessa koiravaljakossa matkanneet olivat nähneet junan lähestyvän 30-40 metrin päässä. Edellä ajaneessa ahkiossa matkusti italialainen aviopari.

- He olivat nähneet myös onnettomuuden, Alaviuhkola kertoo.

Hidastuksia matkalla

Koiravaljakkoajelu ei sujunut ongelmitta ennen onnettomuutta. Valjakkoletkan keskellä ajanut ahkio kaatui kyljelleen tiukassa kurvissa hieman ennen radanylitystä.

Kaatumispaikalta oli tasoristeykseen matkaa noin 100 metriä.

Kaatuneet pääsivät omin voimin takaisin kyytiin. Kaatuminen kuitenkin kasvatti letkassa rakoa edellä ajaviin ja hidasti takana tulevien matkaa. Turmavaljakko ajoi letkassa viimeisenä.

Onnettomuudessa kuolleiden nuorten ruumiit kuljetetaan huomenna Helsinkiin. Ylihuomenna lauantaina vainajat siirretään Italiaan Roomaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.