Tutkija: Ympäröivä kulttuuri vääristää myöhäisen synnytyksen vaikeutta

Lääkärilehden tuore tutkimus kertoo, että ensisynnytys vaikeutuu jo kolmenkymmenen ikävuoden jälkeen. Naiset eivät kuitenkaan ole riittävän tietoisia hedelmällisyyden laskusta.

-Ympäröivä kulttuurimme saattaa antaa naisille käsityksen, että myöhäinen ensisynnytysikä ei ole ongelmallista, sanoo Helsingin yliopiston tutkijatohtori Sanna Aaltonen.

Aaltosen mukaan esimerkiksi Helsingissä näkee paljon yli kolmikymppisiä ensisynnyttäjiä.

- Mallimme perustuvat arkihavaintoihin ja nykyään näemme paljon naisia, jotka ovat synnyttäneet myöhäisemmällä iällä.

Samaa kertoo gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Viveca Söderström-Anttila.

- Naiset ajattelevat usein, että "mun siskokin synnytti 40-vuotiaana, niin eihän se ole minullekaan este", hän sanoo.

Yli kolmikymppisen todennäköisyys jäädä lapsettomaksi 30-vuotiaana on kuitenkin noin 20 prosenttia.

Nuoruus on pidentynyt

Vaikka hedelmällisyys laskisikin vanhemmiten, naiset eivät paljoakaan ajattele omaa hedelmällisyyttään ennen kuin se on ajankohtaista. Aaltosen mukaan nykyisin on kulttuurisesti hyväksyttävää, että nuoruus pitenee esimerkiksi opiskelun myötä.

- Lapsia halutaan vasta sitten, kun opiskelut ovat päättyneet ja ollaan hetki oltu jo työelämässäkin. Jos nainen haluaa kouluttautua, hän on valmistuessaan lähempänä kolmeakymmentä.

Naistentautien ja synnytysten sekä perinatologian erikoislääkäri Susanna Sainio Naistenklinikalta kertoo, että tietyt hedelmällisyyden ongelmat vanhemmalla iällä liittyvät osittain verenpaineeseen, 2-tyypin diabetekseen ja ylipainoon.

Sanna Aaltosen mukaan nelikymppiset ovat nykyisin fyysisesti parempikuntoisia. Hän ei osaa kuitenkaan sanoa, miten paljon fyysisen kunnon kohentuminen vaikuttaisi hedelmällisyyden säilymiseen pidemmällä tähtäimellä.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat