Tutkija: Verkkomedia vauhditti homokohua

Sosiaalinen media nosti ja voimisti Ylen homoillasta alkanutta kirkostaeroamisaaltoa. Verkkotutkija Kari A. Hintikka Jyväskylän yliopistosta kertoo, että sosiaalinen media kuten Facebook toimii yleensäkin tällaisten ilmiöiden vauhdittajana.

- Netti toimii tässä katalysaattorina, se tekee ilmiöistä nykyään äärimmäisen nopeita ja vahvistaa laumasieluisuutta. Aiemmin piti kirjoittaa Hesariin nimimerkillä "Meitä on monta" tai "Yksi monien puolesta". Nykyään riittää kiinnostavan Facebook-ryhmän perustaminen ja siitä tykkääminen, Hintikka summaa.

Koko homokohu tässä mittakaavassa tuskin olisi alkanut, jos Eroakirkosta.fin tilastot eivät olisi alkaneet kiertää sosiaalisessa mediassa heti homoiltaa seuraavana aamuna. Tilastossa näkyi selvä nousu erojen määrässä heti Ylen homoillan alettua tiistaina yhdeksältä illalla. Tilaston kiertäessä linkkinä ihmiseltä toiselle eroaalto vain voimistui entisestään.

Huippulukemiin päästiin taas viikonloppuna, kun perinteiset tiedotusvälineet nostivat eroaallon otsikoihin. Tänään iltapäivällä kirkosta eronneita oli jo huikeat lähes 30 000.

Facebookissa levinneellä viestilinkillä oli Hintikan mielestä osuutta ilmiön nopeuteen.

- Eroamiset olisivat sinänsä, jos eivät nyt laantuneet, niin ainakin tapahtuneet verkkaisemmin ilman kaikkien nähtävillä olevia lukuja 'massaliikkeestä'. Näemme vastaisuudessa vielä hyvinkin monta vastaavaa ilmiötä netin myötä.

"Ihminen on yhä laumasielu"

Sosiaalinen media ja perinteiset tiedotusvälineet toimivat jo hyvässä symbioosissa. Ilmiö saattaa käynnistyä uutisesta, mutta siirtyä sitten sosiaaliseen mediaan. Kun verkossa kohina voimistuu ja media saa tästä vihiä, jatkavat toimittajat aiheen puimista eri näkökulmista.

- TV2:n homoillalla oli vaikutusta monen eroamispäätökseen ja se lienee ollut viimeinen niitti. Toisaalta ihminen on nykyisestä yksilöllisyystrendistä huolimatta edelleen laumasielu. Kun muutkin fanittavat Yleislakkoa, niin miksen minäkin uskaltaisi, Hintikka sanoo viitaten Facebookin yleislakko ryhmään, joka vaati kansanedustajen palkankorotusten peruuttamista.

Hintikan mukaan ilman konkreettista optiota erota kirkosta, koko touhu olisi jäänyt samalle tasolle kuin Facebookin yleislakolle lopulta kävi. Yleislakkoon osallistui lopulta vain kymmeniä mielenosoittajia.

- Ihmiset ovat miettineet ennen nettiäkin maahanmuuttajia, kirkkoa tai poliitikkojen tappamista. Netti vain tuo näkyviin nämä ajatukset. Aiemmin joukkoviestintä ja niiden mielipidepalstat tai tv-haastattelu olivat ainoita käteviä tapoja saada valtakunnallista julkisuutta ajatuksilleen.

Tästä jutusta on poistettu kommentointimahdollisuus asiattomien kommenttien vuoksi

Lue myös:

    Uusimmat