Tutkija: Venäläiskenraalin puheissa ei mitään uutta

Venäjän federaation asevoimien yleisesikunnan päällikkö Nikolai Makarov kritisoi Suomen Nato-lähentymistä kovin sanoin eilen Helsingissä.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja Markku Kangaspuron mukaan Makarovin puheissa ei ole mitään uutta.

– Kauhean uusi kannanotto tämä ei ole. Se on itse asiassa samanlainen kannanotto kuin mitä Venäjä on esittänyt aina 90-luvun jälkipuoliskon jälkeen, jolloin niillä alkoi oma ulkopoliittinen linja muotoutua tähän muottiin mitä se nyt sitten on.

Venäjän korkein sotilasviranomainen, armeijankenraali Makarov puhui eilen Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa Helsingin yliopistolla.

Hän kritisoi Suomen puolustusvoimien harjoituksia itärajan läheisyydessä ja varoitti Suomen Nato-jäsenyydestä. Makarovin mukaan se olisi uhka Venäjän turvallisuudelle. Suomen pitäisi hänen mukaansa pikemminkin tiivistää yhteistyötä Venäjän kanssa.

– Venäjä on jatkuvasti tavalla tai toisella ilmaissut sen, että se kokee Suomen Nato-lähentymisen ja jäsenyyden erityisesti itsellensä kielteisenä tekijänä, ja silloin kun puhutaan militaaripuolesta, kovasta turvallisuudesta ja armeijakysymyksistä, niin Venäjän kanta tässä suhteessa on hyvin selvä.

Kansainvälinen tilanne vaikuttaa

Tutkimusjohtaja Kangaspuron mukaan armeijan ykkösmieheltä ei juuri muuta kuin kovaa retoriikkaa voi odottaakaan.

– Puolustusvoimien komentajan tehtävä joka maassa on huolehtia nimenomaan sotilaallisesta turvallisuudesta, tästä kovan turvallisuuden alueesta. Venäjältä ei ole löytynyt sen enempää Jeltsinin kuin Medvedevin kuin Putininkaan aikana yhtään puolustusvoimien komentajaa, joka olisi juuri tätä lievemmin kovan turvallisuuden alaan liittyviä kysymyksiä käsitellyt.

Kangaspuron mielestä kansainvälisen tilanteen kehitys heijastuu Venäjän kannanottojen voimakkuuteen. Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteiden uudelleenaloittaminen on jäissä, ja puheet ohjuspuolustusjärjestelmän suhteen kovenevat.

– Vähän aikaa sitten puolustusministeri Anatoli Serdjukov lausui tästä ohjuspuolustusjärjestelmästä ja ampui niin kovilla panoksilla, että totesi Venäjällä olevan mahdollisuus tehdä myös ensi-isku järjestelmää vastaan, jos se koetaan Venäjälle uhkaavaksi ja sen kehittelyä jatketaan tähän malliin ilman, että Venäjän intressejä otetaan huomioon.

– Kyllä tässä kysymyksessä on liikuttu koko ajan samankaltaisen retoriikan piirissä kuin mihin totuttiin kylmän sodan aikana.

Lue myös:

    Uusimmat