Mainos

Tutkija: Venäjän Ukraina-propaganda jo kömpelöä

20:00

Venäjän johto on käynnistänyt täysimittaisen propagandakampanjan saadakseen kansalaistensa tuen sotatoimilleen Ukrainassa.

Venäjän median tutkijan mukaan propagandalla on Venäjällä pitkät perinteet, mutta sen vaikuttavuus alkaa pikku hiljaa nykyisin murentua.

Nyt Venäjän televisiossa on esitetty muun muassa väitteitä, että 143 000 ukrainalaista on viimeisten kahden viikon aikana hakenut Venäjältä turvapaikkaa. Rajan yli on median mukaan tullut 675 000 ihmistä.

Silti millään televisiokanavalla ei ole ollut esittää ukrainalaisten joukkopakoväitteen tueksi kunnon kuvaa tai kuvitus on otettu täysin eri yhteydestä.

– Siinä on tyypillisimmin joku tietty totuuden siemen mukana, mutta sitten se on äärimmäisen yksipuolinen. Mutta tällainen, että ukrainalaiset pakenevat Venäjällä, niin siinä ollaan jo kömpelönkin propagandan parissa, toteaa Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Jussi Lassila.

Propaganda uppoaa iäkkäämpään väestöön

Venäjän tv-kanavat on pääosin valjastettu varsinkin presidentti Vladimir Putinin aikana Kremlin tiedotuksen tarpeisiin. Sillä on vaikutusta, sillä valtaosa venäläisistä seuraa uutisia nimenomaan televisiosta.

– Edelleenkin yli 90 prosenttia venäläisistä sanoo erilaisissa kyselytutkimuksissa saavansa pääasiallisesti tiedon television kautta. Mutta internetin rooli on kasvanut viime vuosina huimaa vauhtia.

Propaganda kuitenkin uppoaa erityisesti iäkkäämpään, vähemmän koulutettuun ja maalla asuvaan väestöön. Venäjällä moni ei myöskään osaa vieraita kieliä, kuten englantia, mikä rajoittaa länsimaisten medioiden seuraamista.

Länsimaisten medioiden seurantaa ei kuitenkaan valtion puolesta rajoiteta millään tavoin.

– Intenetin rooli Venäjällä on yllättäväkin, koska se on ollut ja on edelleenkin hyvin vapaata.

Venäjän massiivinen propagandakampanja saattaakin kaatua juuri nykyaikaan.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.