Mainos

Tutkija: Venäjän turva-aloite mysteeri - myös venäläisille itselleen

Venäjän Etyj-kokouksessa esittämä aloite uusista turvallisuusrakenteista on suuri mysteeri jopa venäläisille itselleen. Näin arvelee tutkija Hiski Haukkala Ulkopoliittisesta instituutista.

Haukkala arvelee, että venäläiset haluavat aloittaa poliitisen prosessin, jotta asioista ryhdyttäisiin nyt kunnolla keskustelemaan

- Venäläisten oma kokemus koko kylmän sodan jälkeiseltä kaudelta on se, että kaikki poliittiset päätökset Euroopassa on tehty Venäjää kuulematta tai peräti Venäjän toiveita vastaan. Uskoisin, että heidän tavoitteensa tällä aloitteella on viimein päästä mukaan neuvottelupöytiin, pohtii Haukkala.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov esitti uutta juridisesti sitovaa sopimusta, joka vahvistaisi Euroopan nykyiset valtioiden rajat ja kieltäisi siihen liittyneitä maita käyttämästä voimakeinoja toisiaan vastaan.

Yhdysvaltain diplomaattilähteiden mukaan Lavrovin tyrmäävä ehdotus korvaisi sekä ETYJ:n poliittiset sopimukset että Naton turvatakeet eurooppalaisten jäsenmaiden kesken.

Venäjän aloite uusista turvallisuusrakenteista koki huippukokousessa kuitenkin tylyn kohtalon. Valtaosa muista maista totesi vain, että keskustelua turvallisuudesta on tarpeen jatkaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.