Mainos

Tutkija: Venäjän nykyjärjestelmä epävakaa

EU:n ja muiden ulkovaltojen on tuettava kaikin voimin demokratiaa. Tutkija Sinikukka Saaren mielestä Putinin suosio ei ole sama asia kuin demokraattinen Venäjä.

Viikonlopun duumanvaalit on yleisesti nähty osoituksena presidentti Vladimir Putinin hallinnon vahvasta asemasta ja otteesta. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Sinikukka Saari kuitenkin arvioi, että maa lepää kaikkea muuta kuin tukevalla pohjalla.

- Poliittinen järjestelmä on ulottanut valtansa laajalle, se on ei-demokraattinen ja institutionalisoitunut.Nämä ominaisuudet tekevät siitä hankalan muuttaa, mutta pitkällä aikavälillä se on kuitenkin epävakaa, Saari katsoi instituutin seminaarissa tänään.

Hänen mielestään järjestelmän pysyminen vakaana vaatii kolmen ehdon toteutumista. Ensinnäkin Putinin on pysyttävä vallassa. Sitä on mahdollista pitkittää jonkin aikaa, mutta ei ikuisesti.

Toiseksi Putinin pitää harjoittaa politiikkaa, jolla on kansan suosio. Toistaiseksi näin on käynyt, mutta se ei ole vastaisuudessa itsestään selvää.

Kolmas ehto on, että globaalien olojen on pysyttävä Venäjälle suotuisina. Tällä haavaa etenkin taloustekijät ovat maan puolella, mutta lama tai öljynhinnan lasku olisivat kohtalokkaita ja voisivat johtaa toisenkin ehdon kumoutumiseen.

- Kun olosuhteet muuttuvat, systeemistä tulee ennustamaton. Ja ne muuttuvat varmasti, Saari arvioi.

Jämäkkyyttä ylhäällä, yhteistyötä alhaalla

Saaren mielestä EU:n ja muiden ulkovaltojen pitäisikin ymmärtää Venäjän hallinnossa piilevät riskit. Hän uskoo, että vain demokratia voi olla pitkällä jänteellä vakaa, joten sitä olisi tuettava kaikin voimin.

-On vaarallista ajatella, että asiat ovat hyvin kunhan Putinilla on laaja kannatus. Putinin suosio ei ole sama asia kuin demokraattinen Venäjä, Saari tyrmää.

- Pitää tehdä realistisia arvioita ja luopua tyhjistä puheista. Linjan on oltava tiukka ja johdonmukainen, eikä kantaa pidä vaihdella välittömästi, jos Venäjä turvautuu aggressiiviseen retoriikkaan. Ruohonjuuritasolla taas on mahdollisimman paljon lisättävä kontakteja tavallisten venäläisten ja EU-kansalaisten kesken, Saari lisäsi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.