Mainos

Tutkija: Venäjän mielenosoituskohu ylimitoitettua

Aleksanteri-instituutin johtaja arvioi MTV:n uutisille, että Venäjällä pitäisi keskittyä tulevien vaalien sijaan muun muassa terveydenhoidon ongelmien ratkaisuun ja kasvavan rikollisuuden kitkemiseen.

Suomalainen Venäjän-tutkija pitää Moskovan ja Pietarin mielenosoitusten nostattamaa kohua ylimitoitettuna. Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivisen mukaan mielenosoitukset eivät uhkaa Venäjän demokratiaa eikä yhteiskunnan tasapainoa. Hänen mielestään Venäjällä pelätään turhaan opposition protesteja.

- Venäjällä on ylimitoitettu värivallankumouksen pelko. Se on tapahtunut muutamissa entisissä Neuvostotasavalloissa, erityisesti on muistissa Georgia ja Ukraina. Se pelko on kuitenkin täysin ylimitoitettu suhteessa presidentti Vladimir Putinin kannatukseen ja hänen puolueensa kannatuksee, Kivinen sanoo.

Kivisen mielestä hallitus provosoituu turhaan opposition protesteista. Kivinen muistuttaa, että Venäjän oppositio on niin hajallaan ja pieni, ettei se uhkaa hallitusta millään tavalla.

- Paljon enemmän pitäisi olla huolissaan siitä poliittisesta kulttuurista, mikä tällä hetkellä on vallalla, että mitä se Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolue tekee sillä kaikella vallalla, mikä sillä on. Kysymys on siitä, että millä tavalla ja missä määrin annetaan valtaa oppositiolle ja/tai keskitetäänkö valta vain ja ainoastaan sille eliitille, Kivinen sanoo.

Aleksanteri-instituutin johtaja Kivisen mukaan Venäjän poliittisessa ilmapiirissä on tärkeämpiäkin ongelmia, jotka vaatisivat suurempaa huomiota. Hänen mukaansa mielenkiinnon tulisi kohdistua tulevien vaalien sijaan siihen, miten Venäjä selviytyy suurista lähivuosien ongelmista.

- Venäjän yhteiskunta on niin huono, että siihen on pakko löytyä keinoja käsitellä sitä, muun mussa kun kuolleisuus on dramaattisesti lisääntynyt ja terveydenhoitojärjestelmä ei pelaa. Myös rikollisuusluvut ovat korkeat ja jatkuvasti kasvussa, ja infrastruktuuri huonoissa kantimissa. Nämä ongelmat Venäjällä pitäisi saada ratkaistua, Kivinen kuvaa Venäjän tilannetta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.