Mainos

Tutkija: Venäjä ei ole enää jyrisevä isä Suomelle

Venäjä suhtautuu yhä kielteisesti Suomen liittymiseen Naton jäseneksi, mutta keskustelua aiheesta halutaan käydä aiempaa rakentavammin. Tätä mieltä on Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith.

– Tämä jyrisevän isän ja isoveljen tapa on kääntynyt itseään vastaan. Uskon, että tätä on mietitty Moskovassa tarkasti.

Smith viittaa Venäjän entisen asevoimien komentajan Nikolai Makarovin taannoisiin kitkeriin lausuntoihin Suomesta ja Natosta. Suomessa eilen vieraillut Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev kommentoi Suomen osallistumista Nato-maa Islannin ilmavalvontaan puolestaan niin, ettö Suomen olisi järjestettävä Nato-jäsenyydestä kansanäänestys.

– Siinä tiedetään, että jos Nato menisi kansanäänestykseen, kansa äänestäisi sitä vastaan, MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut Smith toteaa.

Medvedevin hymyä on tarvittu Suomessa

Suomen ja Venäjän välejä on viime aikoina kiristänyt keskustelu venäläislasten huostaanotoista Suomessa. Smithin mukaan tilanne olikin juuri nyt suotuisa Medvedevin vierailulle.

– Jo Medvedevin presidenttikaudella hänen roolinsa oli antaa Venäjästä positiivinen kuva ja vastapainoa (Vladimir) Putinin edustamalle Venäjälle. Voi olla, että Suomi-Venäjä-suhteessa tarvittiin nyt hymyileviä kasvoja ja rennompaa otetta.

Smithin mukaan presidentiksi palanneen Putinin hallinto on lähtenyt kehittämään Venäjää ja maan sisäpolitiikkaa aiempaa kansallismielisemmäksi. Tämä on lyönyt leimansa myös ulkopolitiikkaan.

– Ulkomailla asuvien venäläisten asemaan puututaan. Jossain vaiheessa venäläisten on kuitenkin annettava lapsikiistassa periksi. Moskovassa asti pitäisi olla selvää, mitä mieltä Suomessa tästä ollaan, Smith sanoo.

Kansan herääminen hermostutti valtaeliitin

Vallanvaihtoa Medvedeviltä Putinille on seurannut useita ministerien sekä armeijan päälliköiden vaihdoksia. Smithin mukaan Putinin taustalla oleva konservatiivinen valtaeliitti haluaa palauttaa maahan tiukemman kontrollin.

– Valtaeliitti hermostui Medvedevin presidenttikauden aikana. Ei välttämättä uudistuksista, vaan siitä, miten kansalaisyhteiskunta heräsi.

Putin ja Medvedev ovat antaneet julkisuuteen hyvinkin eriäviä lausuntoja, mutta miesten väliset erimielisyydet on silti kiistetty jyrkästi. Smithin mukaan myös Medvedev on varautunut lähtöpasseihin pääministerin paikalta.

– Hän on sanonut haastatteluissa, että jos hän ei kannattaisi tätä linjaa, hän ei istuisi tässä. Medvedev on silti vihjannut, että on mahdollista että hänet laitettaisiin toiseen paikkaan.

(MTV3)

Katso tutkija Hanna Smithin haastattelu: (Huomenta Suomi 15.11.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.