Mainos

Tutkija vastaa: miksi luonnolle lasketaan hintalappu?

Luonnon arvo on ymmärretty liian suppeasti vai resurssien kautta, sanoo vanhempi tutkija Marianne Kettunen EU:n ympäristöpolitiikan tutkimuslaitokselta.

Luonnon rahallisesta arvosta julkaistiin tänään kansainvälinen raportti. Työssä mukana olleen Kettusen mukaan tavoitteena on lopulta luonnonsuojelu. Kun luonnon rahallinen arvo on laskettu vaikka kulttuurin inspiroijana ja ilmastonmuutoksen vastavoimana, sitä herätään suojelemaan paremmin.

Raportti jyvittää huimia summia vaikkapa koralliriutoille ja metsien hävittämiselle. Kettusen mukaan lukujen ei tarvise pitää hilkulleen paikkaansa: tarkoituksena on herätellä poliitikkoja.

- Totta kai jokainen ymmärtää, että jos määritellään niin suurta asiaa kuin Amatsonian kaikkien hyötyjen ja toimintojen arvoa rahassa, niin eihän se varmasti pennilleen ole oikein.

Raportti julkaistaan Japanissa, jossa on parhaillaan käynnissä YK:n monimuotoisuuskokous.

- Muun muassa Intia on jo ilmoittanut, että siellä aiotaan tehdä kansallinen selvitys luonnon laajemmasta arvosta. Se yritetään saada maan tilinpitoon vuoteen 2015 mennessä.

Kettunen kannustaa Suomea tekemään vastaavan selvityksen, jossa luonnon arvo ymmärretään siihen liittyvän toiminnan kautta, ei vain metsän puuresursseina.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.