Mainos

Tutkija varoittelee Suomea bioterrorismista

Tutkija vaatii Suomea varautumaan bioterrorismiin. Uusien uhkien myötä myös valmiussuunnitelmat tulisi saattaa ajan tasalle.

Elintarviketeollisuuden ja vesilaitosten pitäisi varautua Suomessakin bioterrorismin ja sabotoinnin uhkaan, kehottaa dosentti Heikki Korpela.

Helsingin ja Kuopion yliopistoissa sekä Keskussotilassairaalassa työskentelevä Korpela luennoi tänään Joensuussa Itä-Suomen lääninhallituksen turvallisuusseminaarissa.

-Bioterrorismiin tai biohäiriköintiin voi liittyä elintarvikkeiden ja talousveden tahallinen saastuttaminen kemikaaleilla tai mikrobeilla. Talousveden saastuttamiseen voidaan käyttää vesiliukoisia hermokaasuja, torjunta-aineita, teollisuuskemikaaleja, polttoaineita ja radioaktiivisia aineita, Korpela muistutti.

Poikkeusoloissa voi syntyä suuria epidemioita, ja siksi tartuntatautien ehkäisyyn pitää Korpelan mukaan varautua. Poikkeusoloissa puhtaan juomaveden saanti vaikeutuu ja hygieniataso heikkenee.

-Varautumisen lähtökohtana tulisi olla vaarojen, riskien ja uhkakuvien tunteminen. Myös Suomessa uhkakuvat ovat muuttumassa ja muutokset pitäisi ottaa huomioon valmiussuunnittelussa, Korpela sanoi.

Korpelan mielestä Suomessa pitäisi varautua bioterrorismiin tarkistamalla valmiussuunnitelmat, parantamalla laboratorioiden diagnostisia valmiuksia, varastoimalla riittävästi antibiootteja sekä kouluttamalla terveydenhuoltohenkilöstöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.