Mainos

Tutkija varoittaa: Islannin tulivuori valmis purkautumaan

Yksi Islannin aktiivisimmista tulivuorista näyttäisi olevan valmis purkautumaan, varoittaa tutkija. Islantilaisen geofyysikon mukaan mittauslaitteiden mukaan Hekla-tulivuoren magma on alkanut liikkua.

– Liikehdintä Heklan ympärillä on ollut epätavallista viimeisen 2-3 päivän aikana. Liikehdintää on myös mitattu viiden erittäin tarkan mittarin avulla, jotka on sijoitettu tulivuorelle, sanoo asiantuntija Pall Einarsson Islannin yliopistosta.

Einarsson kuitenkin huomauttaa, että valmiustilastaan huolimatta tulivuori Hekla ei välttämättä purkaudu heti.

– Tulivuori on laajentunut hitaasti viime vuosien aikana magman kertymisen takia, tulivuoriasiantuntija selittää. Islannin viranomaiset tarkkailevat nyt Heklan tilannetta, mutta hätätoimenpiteitä ei ole toistaiseksi tehty.

Keskiajalla "helvetin portiksi" nimitetty Hekla on purkautunut parikymmentä kertaa viimeisen 1 000 vuoden aikana. Edellisen kerran tulivuori purkautui 26. helmikuuta vuonna 2000.

– Yleensä Hekla ei ole antanut ennakkovaroituksia purkautumisestaan. Vuonna 2000 se ryhtyi järisemään vain 1,5 tuntia ennen laavavirtoja, mikä oli harvinaisen pitkä varoitusaika. Vuonna 1970 saimme varoituksen vain 25 minuuttia ennen purkausta.

Hekla sijaitsee lähellä Eyjafjallajökull-tulivuorta, jonka purkauksen synnyttämä tuhkapilvi aiheutti lentokaaoksen viime vuonna. Tuhkapilvi vaikutti yli 100 000 lentoon ja kahdeksan miljoonaan matkustajaan.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.