Tutkija vaatii lapsilähtöisyyttä huoltajuuspäätöksiin

Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan lastenvalvojien työssä painottuu juridinen puoli. Tutkija toivookin enemmän lapsilähtöisyyttä huoltajuuspäätöksiin.

Lapsen huoltajuudesta ja tapaamisoikeudesta päätettäessä ei useinkaan kiinnitetä riittävästi huomiota sovintotyöskentelyyn, jossa katsottaisiin laaja-alaisesti lapsen ja koko perheen etua. Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan sopimuksia vahvistetaan pahimmillaan vain rutiininomaisesti kiinnittämättä huomiota meneillään olevaan perheen erokriisiin.

- Lastenvalvojien tuki vanhempien yhteistoiminnalle ja yhteisymmärrykselle näyttää jääneen kehittymättä ja on pahimmillaan pelkistynyt virallisten sopimusten allekirjoittamiseksi. Lapsi käsitellään usein vanhempien puheen perusteella, toteaa aihetta tutkinut yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Mari Antikainen.

Antikainen on selvittänyt lastenvalvojina toimivien sosiaalityöntekijöiden ammatillisia asiantuntijakäytäntöjä tapauksissa, joissa vanhemmat sopivat sosiaalitoimessa lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Tutkimus on ensimmäinen sosiaalityön väitöskirja aiheesta.

Lastenvalvojien työssä painottuu enemmän juridinen kuin koko perhekokonaisuutta tulkitseva psykososiaalinen lähestymistapa. Tutkija korostaa lapsilähtöisyyden ja sovintotyöskentelyn merkitystä.

Lapsenhuoltolain hengen mukaisesti vanhempien välinen sopimus pitäisi vahvistaa lapsen edun näkökulmasta.

- Lapsen ja perheen edun selvittämistä tukeva kokonaisvaltainen työkäytäntö voi parhaimmillaan ennaltaehkäistä huoltoriitakierrettä, hän muistuttaa.

Tutkimuksessa haastateltiin 14:ää sosiaalityöntekijää ja seurattiin kaksi sopimustilannetta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat