Mainos

Tutkija: Vaalikoneet ratkaisevat yhä enemmän – lue käyttövinkit!

MTV3:n presidentinvaalien vaalikone on nyt auki. Vaalikoneiden merkitys äänestäjille on koko ajan kasvanut, kertoo MTV3:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin tutkimusjohtaja Kimmo Grönlund.

– Se on myös levinnyt niin, että yhä vanhemmat äänestäjäryhmät käyttävät vaalikoneita äänestyksen apuna. Lähinnä ihan vanhimmat, vanhuuseläkeläiset ja siitä ylöspäin, käyttävät niitä aika paljon vähemmän.

Sosiaalinen media on vielä luonteeltaan nuorison media. Kyselytutkimusten nuorimmasta ikäryhmästä eli 18–24-vuotiaista sosiaalista mediaa käyttää vajaa kolmannes.

– Suosio laskee heti 25-vuotiaista eteenpäin, kun taas vaalikonetta käytetään paljon tasaisemmin myös vanhemmissa ikäryhmissä. Tässä näkyy vielä sosiaalisen median, erityisesti Facebookin, nuoruus mediamarkkinoilla.

Grönlund arvelee vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen hallitsevan ehdokkaista nuorimpana sosiaalisen median käytön parhaiten.

Grönlundilla on MTV3:n vaalikonetta käyttävälle tärkeä vinkki.

– Kun vaalikonetta käyttää, sieltä ei pelkästään kannata katsoa, kuinka suuren mielipideyhteneväisyysprosentin saa kunkin ehdokkaan kohdalla. Kannattaa klikata ehdokasta ja katsoa, miten ehdokas on vastannut eri kysymyksiin, jotta löytää itselle tärkeät kysymykset ja vastaukset niihin. Näin ei tule äänestäneeksi ehdokasta, joka ei vastaakaan arvoiltaan omia tuntemuksia.

Grönlund on jo ehtinyt havaita yhden eron MTV3:n vaalikoneen ehdokkaiden vastausten ja kansan näkemysten välillä.

– Ehdokkaiden suhtautuminen kansanäänestyksiin eroaa jonkin verran Suomen kansan näkemyksistä. Suomalaisista kaksi kolmasosaa haluaa, että tärkeitä asioita päätettäisiin enemmän kansanäänestyksellä.

– Ehdokkaat ovat hieman varovaisempia – suurimman poikkeuksen tekee SDP:n Paavo Lipponen, joka ottaa selkeästi eroa kansanäänestyksistä. En ole nähnyt, onko hänellä jotain perusteita tälle, mutta se on varmasti vanhakantaisempi näkemys edustuksellisen demokratian auvoisuudesta verrattuna kansan mielipiteeseen.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros käydään 22. tammikuuta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.