Mainos

Tutkija: Unohtakaa pikkulasten erikoisdieetit

Suomeenkin on rantautunut uutena villityksenä hyvinkin pienten lasten erikoisdieetit. Asiantuntija ei pidä ajatusta kovinkaan hyvänä.

Yhä useammassa suomalaisperheessä noudatetaan jotain erikoisdieettiä. Karpataan, ollaan gluteenittomalla, tai on jätetty niin sanotut valkoiset viljat, kuten riisi ja vehnä, pois. Löytyypä jostain makrobioottinen ruokavaliokin. Mukaan otetaan perheen pienimmät.

Lasten ja nuorten lihavuuskäyrä on meilläkin nousussa. Husin lihavuustutkimusyksikön apulaisprofessori Kirsi Pietiläinen karsastaa silti ajatusta pikkulasten erikoisdieeteistä.

– Tämä on ihan uusi ilmiö. Ja tämä on mielestäni erittäin epäsuotuisa ilmiö. Toivoisin, että suomalaislapsia ruokittaisiin terveellisellä, tavallisella ruualla. Pidettäisiin suomalainen ruokakulttuuri arvossa, eikä lähdetä mihinkään ekstreme-ratkaisuihin. Pidetään terve järki mukana ja annetaan lapselle terveellistä ja monipuolista ruokaa. Varjeltaisiin lapsia erikoisuuksilta.

Pietiläisen mukaan suurin uhka dieettejä mietittäessä on joihinkin niistä liittyvä ravitsemuksellinen yksipuolisuus. Lapsen täytyy saada kaikki tarvittavat vitamiinit ja hivenaineet monipuolisista ruoka-aineista.

Varsinkin lapset tarvitsevat vitamiininsa

Ravitsemusasiantuntijoiden mukaan erityinen haaste ovat proteiini, kalsium ja riittävät kalorit. Jos proteiinia ja kalsiumia ei saa riittävästi, keho ei pysty kunnolla hyödyntämään vitamiineja ja mineraaleja.

– Jos lähtisi tällaiseen rajoitettuun ruokavalioon, pitäisi hyvin tarkkaan tietää kaikkien ruokien ravintosisältö. Täytyisi selvittää ja tarkkaan pohtia, onko ruoka riittävän monipuolista lapselle.

Lapset katsovat Pietiläisen mukaan hyvinkin tarkkaan mallia vanhemmista ja heidän ruokakäyttäytymisestään. Jatkuvasti laihduttava äiti antaa roolimallin tyttärelleen.

– Toivoisin, että mikäli vanhemmilla on oma tarve toteuttaa omanlaista ruokavaliota, se tehtäisiin kaikessa hiljaisuudessa.

Pietiläinen sanoo, että pienten lasten ylipainoon voi vielä tarttua ja laivan keulan kääntää, kunhan se tehdään ajoissa. Tarvittaessa ruokavalioon ja lihomiseen voi keskittyä vaikka asiantuntijoiden avulla. Ajan ei saisi antaa mennä ja liikalihavuuden terveyshaittojen tulla kasvavien lasten kohdalla esiin.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.