Mainos

Tutkija: Turkki tuskin lähtee puolustamaan kurdikaupunki Kobanea

Turkki tuskin lähettää maajoukkoja puolustamaan Isisin piirittämää kurdikaupunki Kobanea, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.  

– Turkki ilmoitti ehdokseen, että Yhdysvaltojen johtaman koalition pitää pyrkiä aktiivisesti kaatamaan Bashar al-Assadin hallinto Syyriassa. Ilman tämän ehdon täyttämistä he eivät ole mukana missään, Alaranta sanoo.

Turkin parlamentti on antanut hallitukselle valtuudet ryhtyä sotatoimiin Isisiä vastaan ja presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut, että maaoperaation aloittaminen Isisiä vastaan on välttämätöntä.  

Alaranta arvioi kuitenkin, että Turkin hallituksella ei ole todellista halua ryhtyä sotatoimiin. Aikaisemmin Turkki perusteli puuttumattomuuttaan sillä, että Isisillä oli 49 Turkin kansalaista panttivankeina. Heidät saatiin vaihdettua vangittuihin Isis-taistelijoihin, mutta riita Assadin kukistamisesta on nyt uutena jarruna. Yhdysvallat ei ole valmis sitoutumaan Turkin toivomalla tavalla.  

– Täytyy muistaa, että Isis on jo päässyt soluttautumaan Turkin sisälle ja rekrytoi siellä. Tästä tulee hyvin vaikea tilanne Turkille pitkäksi aikaa.

Turkin kurdit ovat osoittaneet mieltään hallituksen passiivisuutta vastaan. Eilisissä mielenosoituksissa on viranomaisten mukaan kuollut 14 ihmistä.  

– Kurdit ovat ilmoittaneet, että jos Kobanen annetaan kaatua, niin he viheltävät rauhanneuvotteluprosessin kokonaan poikki. Tässä pelataan tulenarkaa peliä, Alaranta sanoi.  

  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.