Mainos

Tutkija: Tulossa historiallinen hallitus

Politiikan tutkija Markku Jokisipilä näkee uuden hallituksen muodostamisessa monia historiallisia piirteitä.

Jokisipilä pitää kokoomuksen, sdp:n, vihreiden, rkp:n ja kristillisdemokraattien muodostamaa hallitusta ainutlaatuisena Suomen poliittisessa historiassa, koska puolueiden kirjo laaja ja enemmistöasema niukka. Erityisen jännittäväksi tilanne menee, jos vihreät jäävät hallituksesta pois.

– Silloin oltaisiin 102:ssa edustajassa. Se olisi historiallisen ohut enemmistöasema Kekkosen jälkeisinä aikoina. Vähemmistöhallituksia toki löytyy Kekkosen ajoilta.

Jokisipilän mukaan enemmistö olisi niin ohut, että opposition näkemykset on otettava huomioon.

– Sellaista lipeämisen varaa hallituksen sisällä ei saa olla. Puoluekurin merkitys kasvaa.

Jokisipilän mukaan kokoomuksen ja sdp:n yhteistyön toimivuus mahdollisessa hallituksessa tulee olemaan kaikkein kriittisin kysymys, koska pienempien puolueiden rooli tuskin muodostuu kovin suureksi.

"Oppositiossa tuskin rakkaus roihahtaa"

Jokisipilän mukaan myös oppositio tulee olemaan ainutlaatuinen. Jokisipilä ei usko kovin tiiviiseen kiintymyssuhteeseen keskustan ja perussuomalaisten välillä.

– En pidä todennäköisenä, että opposition sisäinen rakkaussuhde keskustan ja perussuomalaisten välillä leimahtaisi kauhean nopeasti.Kilpailua äänestäjistä käytiin nimenomaan perussuomalaisten ja keskustan välillä. Uskon, että vaaleissa tapahtui aika suurta vuotoa keskustasta perussuomalaisiin.

SDP käänsi ensin takkia

SDP ei vielä tänään ota kantaa hallituspohjaan vaan asiaa harkitaan viikonlopun yli. Jokisipilän mielestä SDP luopui ensimmäisenä ennen vaaleja asettamistaan tavoitteista.

– SDP joutui tinkimään tavoitteistaan vakuusrahastojen suhteen. Sijoittajavastuun lisääminen oli kaikkein keskeisin argumentti vaalikampanjassa. SDP on mukana, mutta perussuomalaiset eivät. Se osoittaa, että puolueiden linja asiassa on kovin erilainen.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.