Mainos

Tutkija torppaa äänestysiän laskemisen

Politiikantutkija Sami Borgin mielestä äänestyikärajan laskeminen ei ole oikea keino nuorten patistamiseksi vaaliuurnille. Tampereen yliopiston tutkija viittaa viime vuosina tehtyihin laajoihin kyselytutkimuksiin, joiden mukaan selvä enemmistö 16–17-vuotiaista nuorista vastustaa äänestysiän laskemista.

- Ehkä on ajateltu niin, että jos 16-vuotiaille annetaan äänioikeus, niin nuoret oppisivat äänestämään aktiivisemmin. Toisaalta voidaan kysyä, oppivatko he myös jättämään äänestämättä aktiivisemmin.

Borgin peräänkuuluttaa pitkäjänteisiä toimenpiteitä, joissa kodilla, kouluilla ja vaaliehdokkailla olisi merkittävä rooli.

- Vaaleissa pitäisi tuoda esille riittävän kiinnostavia asioita, ehdokkaita ja poliittisia tavoitteita, joiden puolesta nuoret kokisivat osallistumisen merkitykselliseksi. Asiahan ei voi olla niin, että joko pakotetaan tai pelkästä velvollisuudentunnosta saatetaan nuoret vaaliuurnille.

Kuntavaalien äänestyikärajaa pohtinut oikeusministeriön työryhmä ilmoitti tänään, että 16-vuotiaat pääsisivät äänestämään kuntavaaleissa todennäköisesti aikaisintaan vuonna 2016.

Seurakuntavaaleissa 16-vuotiaat pääsevät kuitenkin äänestämään jo tänä vuonna.

Kuntavaaleja ei Borgin mukaan voi kuitenkaan rinnastaa seurakuntavaaleihin.

- Ripille pääsy ajoittuu 15 ikävuoteen ja nuoret ovat sitä kautta paremmin perillä kirkon palveluista ja toiminnoista. He ovat mukana seurakuntanuorten toiminnassa, isostoiminnassa, käyttävät kirkon palveluja aktiivisesti ja tuntevat työntekijöitä. Näitä kahta ei voi suoraan verrata keskenään.

Katso Mari Haaviston juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.