Mainos

Tutkija: Tehokas tiedonvälitys lisännyt sars-pelkoja

Tehokas tiedonvälitys luo hysteriaa sars-keuhkokuumeen ympärille uskoo suomalainen epidemiologian asiantuntija.
Sarsiin on menehtynyt tähän mennessä runsaat 300 ihmistä, kun esimerkiksi erilaiset hengitystieinfektiot surmaavat vuosittain runsaat kolme miljoonaa ihmistä. Esimerkiksi tuberkuloosiin kuolee joka vuosi arviolta 1,5 miljoonaa ja tuhkarokkoon noin miljoona ihmistä.

Näiden suurten vitsausten rinnalla sars on vielä kovin pieni tekijä. Kohu taudin ympärillä on kuitenkin valtaisa. Epidemiologi Pekka Nuorti Kansanterveyslaitoksesta uskoo, että tiedotusvälineiden kiinnostus tautia kohtaan on lisännyt ihmisten pelkoja.

-Sarsista tulee jatkuvasti päivitettyä uutta tietoa. Sitä tulee kaikkien tiedotusvälineiden välityksellä ja erityisesti sitä tulee Internetistä. (---)Tavalliselle henkilölle tämmönen jatkuva tiedon tulva saattaa olla huolestuttavaa, arvioi Nuorti.

Jokaisella mantereella on viime vuosina todettu vähintään yksi odottamaton epidemia. Toisen maailmansodan jälkeen on löydetty yli 30 epidemiaksi yltänyttä taudinaiheuttajaa. Sarsin saama julkisuus on kuitenkin omaa luokkaansa. Tutkijan mukaan sars-kuumeen aiheuttama mediamyllytys vastaa syksyn 2001 jauhekirjekohua.

-Jauhekirje-epidemia oli ehkä herätys siitä, mitä bioterrorismi tai taudinaiheuttajien tahallinen levittäminen voi tuoda mukanaan. Eli miten vakava asia on, summaa Nuorti.

WHO on toistuvasti tyrmännyt epäilyt, joiden mukan Sars olisi levitetty tahallisesti. Pekka Nuortin mukaan sars kylvää kuitenkin pelkoa bioterrorina käytettyä pernaruttoakin tehokkaammin, koska - toisin kuin pernarutto - se tarttuu henkilöstä toiseen.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 29.04.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.