Mainos

Tutkija: Suomi varautunut huonosti öljyturmiin

Ympäristötieteen professorin mukaan yksi öljyntorjuntakeskus ei ole lainkaan riittävä Suomenlahdelle.

Suomi on pahasti alivarautunut Itämerellä tapahtuviin öljyvahinkoihin, sanoo ympäristötieteen professori Aimo Oikari Jyväskylän yliopistosta.

Oikari arvioi sanomalehti Keskisuomalaisessa, että yhä vilkkaammin liikennöidyllä Itämerellä sattuu ennen pitkää Suomen rannikkoa uhkaava öljyonnettomuus.

Vakava onnettomuus voisi saastuttaa satoja kilometrejä Suomen rannikkoa, ja jälkiä jouduttaisiin siivoamaan pahimmillaan vuosikymmeniä.

Oikarin mielestä suomalaisten suhtautuminen mahdolliseen öljykatastrofiin on vähättelevä.

- Ennusteiden voima vain ei ihmisluonnolle riitä. Pitää saada ensin turpaan ennen kuin uskotaan, Oikari kritisoi suomalaisasenteita.

Oikari pitää yhtä öljyntorjuntakeskusta täysin alimitoitettuna turvaustoimena Suomenlahdelle. Hänen mielestään öljypuomeilla ja siivous- ja suojakalustolla varustettuja keskuksia pitäisi olla useita koko rannikon laajuudella - ja molemmin puolin Suomenlahtea.

Riittävän varautumisen suurin este on Oikarin mukaan rahan puute. Tämä näkyy hänen mielestään myös monitoimimurtajan hankintaan liittyvässä keskustelussa.

Professori Oikarin mukaan öljykuljetusten pahimmat riskit liittyvät inhimillisiin virheisiin tai tulipalon kaltaisiin tapaturmiin. Näitä uhkia voidaan hallita vain tiettyyn rajaan asti. Myös viime sunnuntainen Weserstern-tankkerin kivilleajoon Porvoon Kilpilahdessa johtui ilmeisesti inhimillisestä erehdyksestä.

Itämerellä kuljetettiin viime vuonna yhteensä 135 miljoonaa tonnia öljyä. Vuonna 2010 määrän ennustetaan nousevan jo 190 miljoonaan tonniin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.