Mainos

Tutkija: Suomi ei voisi yksin estää rajaohjelmien leikkausta

Suomi tuskin pystyisi yksin estämään EU:n rajaohjelmiin kohdistuvia leikkauksia, jos muiden jäsenmaiden enemmistö on toista mieltä, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen STT:lle.  

Tampereen yliopiston professori Pami Aallon mukaan EU:n rajaohjelmien leikkaaminen sotisi unionin aiempia Venäjä-pakoteperiaatteita vastaan. Aalto pitää ohjelmien mahdollisia leikkauksia kohtalaisen epätodennäköisenä.  

MTV kertoi eilen, että rajaohjelmien jäädyttäminen olisi esillä tänään Brysselissä kokoontuvassa EU:n huippukokouksessa. Varmaa tietoa asiasta ei kuitenkaan ole.  

Aalto huomauttaa, että tähän asti EU:n periaatteena on ollut sulkea korkean tason kanavia Venäjän suuntaan ja nimenomaan pitää raja- ja lähialueyhteistyö käynnissä.  

– Jos ongelma on korkealla tasolla Moskovan ja Brysselin välillä, niin eihän ole mitään järkeä lähteä lähialueyhteistyötä rajoittamaan. Se olisi perin kummallista monessa suhteessa. Pakote ei menisi lainkaan oikeaan osoitteeseen, Aalto sanoo.  

Hän muistuttaa, että EU-maat, joilla rajaohjelmia on käynnissä, halunnevat pitää niistä kiinni.  

– Voisin kuvitella, että Suomen kaltaisella maalla on aika kova intressi - jos ei väkisin niin ainakin puoliväkisin - pitää tämä kanava auki.  

Muun muassa valtiovarainministeri Antti Rinne (sd.) sanoi eilen, että rajaohjelmiin liittyvistä pakotteista olisi Suomen taloudelle merkittävää haittaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.