Mainos

Tutkija: Suomessa vieraillut Biden aktiivisempi kuin edeltäjänsä

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Bidenin Suomen vierailulla on poliittista merkitystä, sanoo tutkija Charly Salonius-Pasternak Ulkopoliittisesta instituutista

- Jotkut varapresidentit ovat suoraan sanottuna vain odottaneet, että puhelin soi, jos presidentille tapahtuu jotakin, mutta Biden kuten myös hänen edeltäjänsä Dick Cheney ovat olleet aktiivisia varapresidenttejä.

Pasternak-Salonius sanoo, että ystävällisen seuramiehen kuoren ei pidä antaa pettää. Biden on kova tekijä Yhdysvaltain politiikassa.

- Bidenillä on lähes 40 vuoden kokemus Yhdysvaltojen senaatissa. Hän voi toimia ystävällisenä pr-henkilönä, koska kukaan ei kyseenalaista hänen asiantuntemustaan.

Biden on läheisissä väleissä presidentti Barack Obaman kanssa. Hän ei siis ole vain pr-henkilö, hänellä on poliittista valtaa.

- Obama kysyy Bideniltä neuvoa tärkeissä kohdissa. Kun Yhdysvallat suunnitteli uutta Afganistanin strategiaa oli Bidenin tehtävänä olla vastarannan kiiski.

- Jos Biden haluaa Suomen-vierailun jälkeen jotakin sanoa presidentti Obamalle, hän voi sen tehdä ja sillä voi olla vaikutuksia.

Salonius-Pasternak ymmärtää kohun varapresidentin vierailun ympärillä.

- Pienille valtioille on tärkeää, että suuret valtiot huomaavat tai välittävät. Suomen kannalta vierailut ovat tärkeitä myös turvallisuuspoliittisista syistä, Halutaan, että suhteet suurvaltoihin ovat hyvät - sekä itään että länteen. Halutaan erilaisia symbolisia merkkejä hyvistä väleistä, vaikka virkamiestasolla tiedetään, että suhteet ovat hyvät.

Varapresidentti Joe Biden jatkaa tänään Venäjän-vierailuaan.

Biden tutustuu Venäjän Piilaaksona tunnettuun teknologiakeskukseen Moskovan lähellä ja tapaa presidentti Dmitri Medvedevin. Huomenna Biden ohjelmassa on pääministeri Vladimir Putinin tapaaminen.

(MTV3)

Katso tutkija Charly Salonius-Pasternakin haastattelu: (Huomenta Suomi 9.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.