Mainos

Tutkija: Suljettu yhteisö vaientaa raiskatun lapsen

Suljettuihin uskonnollisiin yhteisöihin liittyy tunnuspiirteitä, jotka voivat lisätä lasten riskiä tulla hyväksikäytetyksi. Kirkon tutkimuskeskuksen tutkijan mukaan sulkeutuneisuus, mielipiteiden rajoittaminen, voimakkaat johtajat ja maallikoille ripittäytyminen voivat olla tekijöitä, joita pedofiili käyttää hyväkseen.

Insestiperheissä lapset voidaan saada vakuutetuksi siitä, että hyväksikäyttö on normaalia.

—Perheen isä saattaa olla hengellisyydestä vastaava ihminen perheessä ja toimii ikään kuin Jumalan äänenä, mikä tekee häntä vastaan nousemisen vaikeaksi, tutkija Hanna Salomäki sanoo.

Salomäen mukaan lasten mahdolliset kysymykset ja ihmettelyt vaiennetaan. Yhteisöön tullaan syntymällä, ei liittymällä, joten valtaenemmistöllä suku ja ystävät kuuluvat samaan porukkaan.

—Se mitä kodissa tapahtuu, näyttäytyy lapselle normaalina.

Ongelmat pidetään sisällä

Vanhoillislestadiolaiset julkaisivat torstaina selvityksen, jonka mukaan herätysliikkeessä on 1980-luvulta alkaen tullut tietoon noin 70-100 lasten hyväksikäyttötapausta.

Suomalaisten herätysliikkeiden erityispiirteitä tutkinut Salomäki näkee, että lestadiolaisuus on muita liikkeitä suljetumpi. Esimerkiksi osallistuminen muuhun yhteiskunnalliseen toimintaan on vähäisempää kuin muilla herätysliikkeillä.

—Ongelmien eteenpäin vieminen on hankalaa, jos uhreilla ei ole yhteisön ulkopuolella luottamuksellisia kontakteja, joiden puoleen kääntyä, Salomäki kertoo.

Esimerkkejä suljetuista liikkeistä ovat Jehovan todistajat ja Koivuniemen uskonlahko.

Rippisalaisuus pitää turhan hyvin

Suljetuissa uskonyhteisöissä myös ripittäytymistä voidaan käyttää hyväksikäytön uhria vastaan.

—Uhri saatetaan painostaa antamaan anteeksi, jolloin hän ei voi viedä asiaa eteenpäin, Salomäki kertoo.

Suomen Rauhanyhdistyksen Keskusyhdistys myönsi torstaina, että rippisalaisuuden merkitys on heidän liikkeessään joissakin tapauksissa ymmärretty väärin. Rikoksen uhreja on pyritty esimerkiksi sen varjolla vaientamaan ja sopimaan asiat ilman rikosprosessia.

Ripittäytyminen on liikkeessä hyvin keskeistä, jopa jokapäiväistä. Koska käytössä on ollut maallikoiden rippi, heitä eivät koske samat säännöt kuin pappeja.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.