Tutkija Sotshin valvonnasta: "Kuin NSA:n vakoiluohjelma steroideilla"

Ihmisoikeusjärjestöt ja länsimedia ovat huolissaan Sotshin olympialaisten neuvostotyylisistä turvatoimista. 

Venäjän viranomaiset seuraavat ihmisten liikkeitä ja viestintää tarkkaan kisojen aikana. Seurannan keskiössä on Sorm-niminen ohjelma, jonka avulla viranomaiset pystyvät aktivistien mukaan seuraamaan kaikkea puhelin- ja nettiliikennettä Sotshissa. 

"Heitä puhelin pois olympialaisten jälkeen"

 Yhdysvaltain ulkoministeriön alainen diplomaattisen turvallisuuden virasto julkaisi keväällä turvallisuusohjeet Sotshin olympialaisiin aikoville amerikkalaisille. Virasto opasti lähtijöitä muun muassa näin: 

-Ota mukaan vain ne elektroniset laitteet, joita tarvitset. Poista laitteista kaikki henkilökohtaiset tunnistetiedot sekä arkaluontoiset tai luottamukselliset tiedot. 

-Älä yhdistä laitetta missään vaiheessa langattomaan verkkoon esimerkiksi hotellissa tai kahvilassa. Vaihda laitteiden salasanat ennen matkaa ja sen jälkeen. 

-Irrota älypuhelimesi akku, kun et käytä puhelinta. Puhelimen sijaintia voidaan seurata ja sen mikrofoni aktivoida käyttäjän huomaamatta. 

-Harkitse kännykän ja prepaid-liittymän ostamista paikan päältä. Hävitä puhelin ja sim-kortti matkan lopuksi.   

(stt)

Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB kehitti Sormin seuraamaan puhelinliikennettä. Aktivistien mukaan ohjelmaa on päivitetty erityisesti Sotshia varten. 

Kanadalaistutkija Ronald Deiber kertoo, että Sorm muistuttaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n laajalti arvosteltua Prism-seurantaohjelmaa - mutta on vielä paljon pahempi. 

-Sorm on kuin Prism steroideilla. Uskon, että kaikkien Sotshiin menevien on oletettava, että heidän kaikkea viestintäänsä tullaan seuraamaan, Toronton yliopiston tutkija Deibert sanoi Globe and Mail -lehdelle. 

Sormin keräämät tiedot kootaan tietokantaan, missä ne ovat vapaasti viranomaisten käytettävissä. 

-Kuvitellaan tilanne, jossa aktivistit soittavat toimittajalle kertoakseen mielenosoituksesta. Tämä kontakti tallennetaan, ja viranomaiset voivat tehdä tiedolla aivan mitä haluavat, sanoi venäläinen tutkiva journalisti ja turvallisuusasiantuntija Andrei Soldatov

Esimerkkinä Moskova 1980 

Soldatovin mukaan Sotshissa yhdistyvät vanhat, neuvostoaikaiset toimintatavat ja valtava määrä rahaa. Toiminta muistuttaa vuoden 1980 Moskovan kesäolympialaisia tuolloisessa Neuvostoliitossa. 

Sittemmin julkisiksi tulleista asiakirjoista on paljastunut, kuinka Moskovasta ajettiin kisojen ajaksi pois turvallisuusriskeiksi tai muuten harmillisiksi katsotut ihmiset, kuten rikolliset, kerjäläiset ja prostituoidut. Länsivieraiden hotelleissa KGB:n agentit esiintyivät siivoojina. 

-(Venäjän turvallisuuspalvelun) FSB:n tyypeillä on todella päähänpinttymä siitä, mitä Moskovan olympialaisissa tapahtui. Silloin Moskova tyhjennettiin "rettelöitsijöistä" eikä kaduilla ollut mitään tai ketään. Nyt viranomaiset yrittävät matkia tätä niin sanottua menestystä. He eivät halua Sotshista vain turvallista vaan haluavat, että kaupunki näyttää jonkinlaiselta sotilasleiriltä, missä kaikki on järjestyksessä eikä kukaan tee mitään luvatonta, Soldatov sanoo. 

Aktivistien koteja tutkittu 

Sormin lisäksi Venäjän viranomaisilla on käytössään muun muassa valvontalennokkeja, jotka voivat ilmasta käsin kuvata esimerkiksi ihmisten kasvoja ja autojen rekisterikilpiä. 

-Lennokkivalvonta tulee olemaan ympärivuorokautista. Tärkeintä on, että lennokkia ei pysty näkemään eikä kuulemaan, kertoo lennokkeja valmistavan Zala Aero -yhtiön apulaisjohtaja Nikita Zaharov

Lennokkien käyttöä on perusteltu muun muassa terrorihyökkäysten vaaralla. Pohjoiskaukasialainen terroristijohtaja Doku Umarov on uhannut olympialaisia verisillä iskuilla. 

Aktivistit kertovat, että FSB on antanut paikalliselle poliisille listan epäilyttävistä henkilöistä, joita tulee seurata. Viranomaiset ovat terrorismin uhan varjolla muun muassa ratsanneet aktivistien koteja. Näin kävi myös ympäristöaktivisti Anna Mihailovalle. 

-Poliisi sanoi, että ratsia tehtiin olympialaisten takia ja koska olen kuulemma jollain listalla. En ollut kotona, mutta poliisi sanoi isälleni, että minua pidetään silmällä, Mihailova kertoo.   

Lue myös:

    Uusimmat