Mainos

Tutkija sotesta: Näyttävin poliittinen mahalasku aikoihin

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä luonnehtii sote-uudistuksen kaatumista näyttävimmäksi poliittiseksi mahalaskuksi, joka lainvalmistelussa on nähty pitkään aikaan.  

Hänen mukaansa huolestuttavaa on ollut, että kuukausikaupalla on tuijotettu vain sitä, meneekö esitys perustuslakivaliokunnassa läpi, eikä realistisia vaikutusarvioita ole tehty lainkaan.  

Jokisipilä arvioi, että lukuisat ministerivaihdokset ovat osaltaan vaikuttaneet siihen, että hallituksella ei ole ollut riittävästi pitkäjänteisyyttä näin suuren mittaluokan kysymyksen edellyttämään lainvalmisteluun.  

– Ei tule mieleen esitystä, jossa olisi näin paljon ladattu paukkuja taakse ja jota olisi ajallisesti näin pitkään valmisteltu, että se olisi päätynyt tähän pisteeseen.  

Isoja hankkeita kaatuu yksi toisen perään

Myös tutkija Ville Pitkäsen mielestä hallituksen työskentelystä on jäänyt sellainen kuva, että kaikki ei valmistelussa toimi niin kuin pitäisi.  
– Isot, paljon rummutetut hankkeet ovat kaatuneet toinen toisensa jälkeen, vaikka erilaisia lakeja onkin viety läpi.  
Pitkäsen mielestä sote-uudistuksen viivästyminen tarjoaa uuden lisän keskusteluun siitä, miten huonosti valmistelu on tältä hallitukselta mennyt.  
Hän luonnehtii hallitusta poikkeuksellisen ristiriitaiseksi, mutta ei historian huonoimmaksi.  

– Lukuisia hallituksia on kaatunutkin, tämä on kuitenkin kituuttanut pystyssä.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.