Tutkija: Soinilla ei mahdollisuuksia presidentiksi

Åbo Akademin tutkimusjohtaja ja valtio-opin dosentti Kimmo Grönlund ei usko Timo Soinin mahdollisuuksiin nousta tasavallan presidentiksi. Soinin lähtö presidenttipeliin ei kuitenkaan tullut asiantuntijalle yllätyksenä. Grönlund arvelee Soinin lykänneen päätöstä ehdokkuudesta henkilökohtaisista syistä.

– Hän on varmasti miettinyt sitä, haluaako tuoda perhettään julkisuuteen enemmän kuin ennen, ja sitä, että kestääkö hänen terveytensä. Siitähän on ollut aiemmin raportteja, että hän tällaisten kampanjoiden jälkeen on ollut aika loppuun kulutettu, Grönlund pohtii.

– Presidentinpaikalle on kyllä Soinin kohdalla melko pitkä matka. Tämän hetkisen arvion mukaan hän ei sinne asti kyllä yllä.

Luvassa räväkkää ja värikästä keskustelua

Grönlund arvioi Soinin ehdokkuuden tuovan Eurooppa-politiikan mukaan vaalikampanjoihin, vaikka Suomen Eurooppa-politiikka ei presidentin valta-oikeuksiin kuulukaan. Luvassa on räväkkää ja värikästä keskustelua, kun EU-kriittinen Soini saa vaalissa vastaansa SDP:n Paavo Lipposen, kokoomuksen Sauli Niinistön, vihreiden Pekka Haaviston ja RKP:n Eva Biaudet'n edustaman EU-myönteisen rintaman, Grönlund povaa.

– Soinin EU-kriittisyys varmasti nostaa keskusteluun EU:n ja erityisesti talous- ja rahaliitto EMU:n ongelmat, mutta myös hyvät puolet.

Myös keskustan Paavo Väyrynen ratsastaa vaalitaistoon EU-kritiikillä. Soinin mukaantulo saattaakin nyt murskata Väyrysen presidenttihaaveet.

– Paavo Väyrysen kannalta olisi ollut parempi, mikäli Soini olisi jättänyt ehdokkuuden sivuun ja antanut Väyrysen hoitaa tätä Eurooppa-kriittisempää kenttää yksinään. Nyt on varmasti suurena riskinä Väyrysen kannalta se, että Soini voi olla jopa häntä kovempi haastaja Niinistölle ja Lipposelle, Grönlund arvioi.

Niinistö porskuttaa tässä vaiheessa gallupkyselyjen ylivoimaisena ykkösenä. Kovin kisa käydäänkin luultavasti siitä, kuka kirii Niinistön rinnalle toiselle kierrokselle. Grönlund arvelee, että tässä Soinilla voisi olla pieniä mahdollisuuksia.

–Muistamme aikaisemmista presidentinvaaleista, että muutama kuukausi ennen vaaleja gallupsuosio on voinut olla aivan toista luokkaa kuin sitten varsinaisena vaalipäivänä, hän toteaa.

Pureeko populismi presidenttipelissä?

Grönlund ennustaa, että puolueiden kutistuneista kampanjakassoista johtuen vaalitaistoon käydään entistä myöhäisemmässä vaiheessa, mutta sitäkin intensiivisemmin. Muhkean vaalivoittonsa myötä perussuomalaisilla tosin on käytössään aiempia vuosia runsaammat puoluetuet.

– Suurin kysymysmerkki tässä tietysti tulee olemaan se, miten Soinin kansanomainen populismi puree tällaisessa henkilövaalissa, jossa on vastassa melko kovia nimiä ja kokeneita politiikan tekijöitä kuten Niinistö, Lipponen ja Väyrynen.

Muutamat vähemmän kokeneet perussuomalaiset kansanedustajat ovat aiheuttaneet runsaasti kohua harkitsemattomilla kommenteillaan. Ylilyönnit saattavat tehdä hallaa myös Soinin presidenttihaaveille.

– Soini on toisaalta nyt puutunut esimerkiksi Jussi Halla-ahon kirjoitteluun, ja sitä voidaan pitää tällaisena jämäkkyyden osoituksena. Se, miten Soini jatkossa puuttuu mahdollisiin ylilyönteihin perussuomalaisten ryhmässä, tulee vaikuttamaan hänen omaan kannatukseensa, Grönlund sanoo.

– Mikäli hän onnistuu vakuuttamaan, että perussuomalainen eduskuntaryhmä on hänen hallussaan, ja hän pystyy pitämään sen niin sanotusti kurissa, niin se voi jopa parantaa hänen mahdollisuuksiaan.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat