Mainos

Tutkija Qantasin hätälaskusta: Yhden moottorin sammumisen ei pitäisi aiheuttaa vaaraa

Australialaisen Qantas-yhtiön Airbus A380 -matkustajakone teki hätälaskun Singaporeen, kun yhdessä sen moottoreista ilmeni ongelmia.

Ranskan viranomaisten mukaan moottorin suojasta oli irronnut osa, mikä johti vakavaan moottorivaurioon. Se, miksi näin kävi, ei ole vielä tiedossa.

Yhden moottorin sammuminen ei automaattisesti johda onnettomuuteen, sillä nelimoottorinen lentokone lentää aivan hyvin kolmella moottorilla, kertoo onnettomuustutkintakeskuksen ilmailuonnettomuuksien johtava tutkija Markus Bergman.

- Yhden moottorin sammuminen ei muodosta kovin suurta vaaraa, jos se pelkästään sammuu tai joudutaan sammuttamaan.

Jopa kaksimoottorisella lentokoneella voi lentää yhden moottorin sammuttua, sanoo Bergman.

- Ne lentävät oikein mainiosti myös yhdellä moottorilla. Koneiden suunnittelu- ja sertifiointiperusteisiin kuuluu se, että kaksimoottoriset koneet on lennettävissä yhdellä moottorilla.

Mikäli moottorihäiriö tulee lähdössä ennen tiettyä ratkaisunopeutta, niin lentoonlähtö keskeytetään. Jos moottoriin tulee häiriö tämän ratkaisunopeuden saavuttamisen jälkeen, niin lentoonlähtöä jatketaan, kertoo Bergman.

- Lentoonlähtökin onnistuu yhdellä moottorilla, jos moottorihäiriö tapahtuu niin sanotun ratkaisunopeuden jälkeen.

Moottorin sammuminen vaikuttaa kyllä lentokoneen ohjattavuuteen, mutta epäkeskeinen työntövoima on korjattavissa sivuperäsimellä, Bergman kertoo.

- Lentäjät harjoittelevat yhdellä moottorilla lentämistä koulutuksensa aikana erittäin paljon. Sen pitäisikin olla lentäjälle aivan rutiinitoimenpide, silloin kun lennetään kaksimoottorisella koneella.

Lue myös:

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.