Tutkija Putinin puheesta: ”Tästä jopa venäläisiä voi olla vaikea vakuuttaa”

Ulkopuolisten toimijoiden syyttäminen Venäjän ongelmista väritti vahvasti presidentti Vladimir Putinin maan tilaa käsittelevää puhetta.

Dmitri Medvedevin presidenttikaudesta tuntuu olevan uskomattoman pitkä aika, kun nyt kuuntelee Putinin puheita. Medvedev luetteli, mitä Venäjän pitäisi tehdä, jotta esimerkiksi talous saataisiin kuntoon. Nyt ollaan ihan erilaisessa Venäjän ajassa, jossa puhutaan, että kaikki olisi hyvin, jos vaan ei olisi ulkopuolisia, Venäjä-vastaisia toimijoita, toteaa tutkija Hanna Smith Helsingin yliopiston Aleksanteri instituutista.

MTV Uutislivessä vierailleen Smithin mukaan Venäjän ongelmien selitykset ovat liittyneet viime aikoina lähes aina johonkin ulkoiseen uhkaan. Puheessaan Putin esimerkiksi syytti ruplan putoamisesta spekulantteja, jotka keinottelevat valuutta-arvolla.

Ulkopuolisten, erityisesti Euroopan ja Yhdysvaltojen syyttämistä Smith pitääkin Putinin puheen kaikkein heikoimpana osana.

– Se mainittiin niin monta kertaa erilaisissa yhteyksissä, että saattaa olla, että jopa venäläisiä voi olla vaikea vakuuttaa siitä, että kaikki johtuu jostakin muusta kuin Venäjän vallanpitäjistä.

Smith katsoo, että kaikista vakuuttavin Putin oli puheensa alkuosassa, jossa hän käsitteli Venäjän yhtenäisyyttä ja maan historiallisia juuria. Sen sijaan tullessaan taloutta käsittelevään kohtaan, muuttui puheen sisältö hieman luettelomaiseksi.

– Voisi ajatella, että ihan täysin ei tällä puheella onnistuta vakuuttamaan, että Venäjän talous ainakaan nopeasti kääntyisi eri suuntaan, Smith pohtii.

Venäjän suurin pelko on eristäytyminen

Putin lupasi puheessaan lisäksi jäädyttää verotuksen tason seuraavien neljän vuoden ajaksi, jotta investoijia saataisiin houkuteltua takaisin Venäjälle. Tutkija ei kuitenkaan näe tässä päätöksessä mitään uutta.

– Verojen jäähdyttämisessähän ei ole mitään uutta. Missään vaiheessa ei ole edes puhuttu, että niitä nostettaisiin. Venäjän ongelmana on ollut Putinin presidenttiyden alkuajoista lähtien epävarma investointi-ilmapiiri, muistuttaa Smith.

Presidentti vakuutti, ettei Venäjä aio jatkossakaan eristäytyä ja että se pysyy jatkossa auki ulkomaailmalle. Smith pitää tätä kohtaa puheesta kaikista ristiriitaisimpana.

– Ensin uhotaan, syytetään ja heitetään paljon epäluuloa yhteistyöhön muun maailman kanssa ja sen jälkeen sanotaan, että oikeastaan voisimme tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa. Tämä tekee nimenomaan yhteistyön Venäjän kanssa todella haasteelliseksi.

Smith korostaa, että kaikesta Putinin uhosta huolimatta Venäjä pelkää kaikista eniten juuri eristäytymistä.

– Tämän on ottanut usein esille myös venäläinen tutkijayhteisö.

 

Lue myös:

    Uusimmat