Mainos

Tutkija puoluegallupista: Jytky siirtymässä keskustalle

Pääministeripuolue kokoomuksen romahtaminen ja oppositiopuolue keskustan huima nousu tuoreessa gallupissa kertoo tutkijan mukaan samantyyppisestä protestimielialasta kuin mitä oli ilmassa vuonna 2011.

– Vuoden 2011 vaalien allahan tästä protestimielialasta hyötyivät Timo Soini ja perussuomalaiset jytkyineen. Tyytymättömyys näyttäisi tällä hetkellä tuovan kannatusta puolestaan Juha Sipilän ja keskustan suuntaan, sanoo Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund MTV Uutisille.

Kokoomuksen kannatus on kääntynyt jyrkkään laskuun sen jälkeen, kun Alexander Stubb nousi puolueen johtoon.

– On vaikea sanoa sitä, kuinka paljon Stubbilla on vaikutusta kokoomuksen kannatuslukuihin, pohtii Grönlund.

Grönlund muistuttaa, että edellinen kokoomusjohtaja Jyrki Katainen luopui puolueensa puheenjohtajuudesta ja jätti pääministerin tehtävät melko kriittisessä vaiheessa.

– Hallitus ei ole pystynyt tekemään niitä vaikeita ja suuria päätöksiä, joita Kataisen hallitusohjelmassa luvattiin. Esimerkiksi kuntauudistus on jäänyt toteuttamatta ja vaikka sote-uudistuksesta saatiin jonkinlainen sopu, vaadittiin siihenkin opposition tukea. Siinä mielessä Stubbin tehtävä ei ole ollut kovin kiitollinen.  Jokainen ymmärtää sen, että on helpompi hallita korkeasuhdanteen aikana kuin matalan suhdanteen aikana puhumattakaan lamasta.

Grönlund uskoo, että tuloksissa voi olla toisaalta kyse myös tyytymättömyydestä Stubbin henkilöön.

– Alexander Stubb on henkilönä sellainen, että hänen sanomansa voisi mennä paremmin perille nousukauden aikana. Poliitikkojahan on hyvin erityyppisiä. Ehkä tällä hetkellä ainakin osa kansasta kaipaisi sellaista opettavaisempaa suhtautumista siihen, miten maata johdetaan. Stubbin tyyli on hyvin moderni ja varmasti se miellyttää osaa kansasta, mutta ei kaikkia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.