Mainos

Tutkija: Presidentiksi kasvetaan tiettyjen tehtävien kautta

Suomalaisella polittiiselle kulttuurille on ominaista, että presidentin saappaisiin kasvetaan tiettyjen poliittisten tehtävien kautta. Avaintehtävien kautta saavutetaan uskottavuus myös suomalaisten silmissä. Tätä mieltä on tutkija Ville Pitkänen Eduskuntatukimuksen keskuksesta.

- Meillä on tiettyjä avainministerin paikkoja: valtiovarainministeri, pääministeri, ulkoministeri ja ehkä myös komissaarit tällä hetkellä. Näissä tehtävissä ihmiset saavuttavat tietynlaista uskottavuutta kansalaisten silmissä ja näistä tehtävistä on mahdollisuus myös edetä presidentiksi, sanoo Pitkänen.

Eilisessä MTV:n kyselyssä tuli ilmi, että yli neljä kymmenestä suomalaisesta pitää Sauli Niinistöä kaikkein kyvykkäimpänä presidentin virkaan. Toiseksi kyvykkäimmäksi tutkimuksessa nostettiin Nobel-palkinnon pokannut presidentti Martti Ahtisaari. Kolmanneksi kyvykkäimmäksi suomalaiset arvioivat ulkoministeri Alexander Stubbin (kok.).

Tutkija Ville Pitkäsen mielestä kaikille kolmelle eniten kannatusta saaneille on ominaista myös se, että he ovat tulleet suomalaisille tutuiksi pitkän ajan myötä. Kaikkien työtä on arvioitu jo useiden vuosien ajan.

MTV:n eilen julkistamassa tutkimuksessa naisia ei noussut kärkikymmenikköön lainkaan. Pitkäsen mielestä politiikan huippupaikat ovat pitkälti miesten käsissä.

- Juuri tämä heijastaa sitä tosiasiaa, että meillä on edelleen ne avainministerin paikat eli politiikan huippupaikat miesten käsissä. Ja sitten jos tarkastellaan tätä asiaa historiasta käsin niin Elisabeth Rehn aikanaan toimiessaan puolustusministerinä mursi tätä ketjua ja sitten Tarja Halonen toimiessaan ulkoministerinä. Heidän jälkeen kuitenkin politiikan avainpaikat ovat säilyneet hyvin pitkälti miesten hallussa.

Seuraavat presidentinvaalit järjestetään kolmen vuoden kuluttua, vuonna 2012.

Lue myös:

Katso tutkija Ville Pitkäsen haastattelu (Huomenta Suomi 23.2.2009)

31:37

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.