Mainos

Tutkija: Potilaille saatetaan määrätä jopa tappavia lääkeyhdistelmiä

Väärien lääkkeiden käyttö yhtä aikaa saattaa tappaa, ja yhteensopimattomien lääkkeiden yhtäaikaista käyttöä pitäisi seurata nykyistä tarkemmin, toivoo tutkija Terhi Launiainen Helsingin yliopiston Hjelt-instituutista.

Hän selvitti tuoreessa tutkimuksessaan lääkeaineita noin 37 000 vainajasta.

Haitallisia lääkeaineyhdistelmiä löytyy yli sadasta vainajasta vuosittain. Esimerkiksi verenohennuslääkkeiden ja tulehduskipulääkkeiden yhtäaikainen käyttö on pahimmillaan tappavaa.

– Noin kymmenessä tapauksessa vuosittain aiheutuu yhteiskäytöstä kuolema. Kuitenkaan kaikki eivät välttämättä saa haittoja samoista yhdistelmistä. Eli on vaikea ennustaa kenelle haittavaikutuksia lopulta tulee, sanoo Launiainen.

Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota erityisesti verenohennuslääke Varfariiniin ja masennuslääke Venlafaksiiniin.

Verenohennuslääke Varfariinia käyttää muun muassa sepelvaltimotaudin lääkitsemiseen lähes 150 000 suomalaista. Verenohennuslääkkeiden kanssa suositellaan kipulääkkeeksi yleensä parasetamolia.

– Se ei välttämättä ole aivan turvallinen tai harmiton. Siellä voi olla haitallinen yhteisvaikutus taustalla, sanoo Launiainen.

Yksi masennuslääke nousi esiin

Yli 40 000 suomalaista käyttää masennuslääkkeenä Venlafaksiinia. Muihin masennuslääkkeisiin verrattuna se näyttää aiheuttavan enemmän kuolemia.

Tutkimuksen perusteella ei voi väittää, että lääkkeiden käyttö sinänsä tappaa, sillä kuolemiin on monia eri syitä. Tutkijan mukaan lääkkeiden vaaralliset yhteisvaikutukset voisi kuitenkin estää kohtuullisen helposti.

– Kiinnittämällä huomiota siihen, että sekä lääkärit ja potilaat katsoisivat enemmän kokonaistilannetta. Koska ihmisillä on käytössään hyvin paljon lääkkeitä, varsinkin vanhuksilla.

– Lisäksi reseptitieto on hajaantunutta, kun käydään aina eri lääkärillä, luettelee tutkija Terhi Launiainen ongelmakohtia.

Katso Elise Tikkasen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.