Mainos

Tutkija: Pelon ilmapiiri lisääntyy Venäjällä

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan Moskovan metroon kohdistuneilla terrori-iskuilla ei ollut poliittisia päämääriä.

- Tällaisilla terroritoimilla ei voi olla konkreettisia poliittisia päämääriä, koska minkäänlaisia neuvotteluja ei ole käynnissä. Epävarmuuden lietsominen on keskeinen motiivi, sen näyttäminen, että vastarinta jatkuu. Tällaiset iskut kumpuavat aika lailla epävakaudesta ja epätoivosta, Kivinen toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

Moskovan iskujen jälkeen Venäjä pyrkii saamaan Kaukasuksen alueet entistä lujempaan otteeseen.

- Nämä iskut aiheuttavat tietenkin kontrollin lisääntymistä, joka kohdistuu Kaukasuksesta peräisin olevaan väestöön. Lisäksi iskut lisäävät pelon ilmapiiriä, joka on ollut Venäjällä kasvussa viime aikoina jo muutenkin.

Kaukasuksen kriisi Neuvostoliiton hajoamisen peruja

Venäjän koko terrorismiproblematiikka liittyy tällä hetkellä Kaukasuksen kriisiin, joka alkoi Neuvostoliiton hajoamisesta ja siihen liittyvistä konflikteista.

- Sota terrorismia vastaan jatkuu ja tilanne on muodostunut Ingusiassa ja Dagestaniassa jo pahemmaksi kuin Tšetšeniassa. Maiden oma sisäinen tilanne on erittäin epävakaa sekä taloudellisesti että sosiaalisesti, Kivinen muistuttaa .

Venäjän virallinen näkemys ei tunnusta terroristeille vapaustaistelijan asemaa, vaan heidän toimintansa nähdään enemmänkin kansainväliseksi terrorismiksi, jonka takana on islamilaista fundamentalismia.

- Lisäksi puhutaan mustista leskistä - ihmisistä, jotka ovat menettäneet paljon. Heillä ei oikein ole enää mitään menetettävää, koska Venäjän turvallisuusjoukkojen harjoittama terrori on ollut niin kovaa Kaukasuksen alueella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.