Mainos

Tutkija patistaa irtisanottuja takaisin koulun penkille

Työelämän tutkija Kimmo Kevätsalon mielestä henkilöstön sananvalta yrityksissä on vähentynyt ay-liikkeen lepsuilun myötä. Stora Enson Kemijärven työntekijöitä hän ohjaisi takaisin koulun penkille.

Työelämän tutkija Kimmo Kevätsalolla on selkeä viesti Stora Enson Kemijärven tehtaan työntekijöille: hankkikaa koulutus sellaiselta alalta, jolla on tulevaisuus Suomessa.

- Valtion silmänlumeeksi heittämät miljoonat pitäisi erittäin tarkasti sijoittaa koulutukseen, josta on hyötyä tulevaisuudessa. Kun on Kemijärven ja Summan tehtaista kysymys, täytyy esimerkiksi miettiä Venäjän läheisyyttä, hän totesi Huomenta Suomen haastattelussa.

Pakkomuuttoihin tai koulutuksen hankkimiseen väkipakolla ei kuitenkaan Kevätsalon mukaan pitäisi olla Suomen kaltaisessa vauraassa yhteiskunnassa tarvetta.

Yritysten yhteiskuntavastuuta Kevätsalo pitää korulauseina.

- Yritysjohtohan ei ole muusta vastuussa kuin siitä, että yritystoiminta on kannattavaa. Kaikesta muusta puhuminen on silmänlumetta.

- Yhteiskunnan vastuulla on huolehtia siitä, että hommat menevät kunnolla. Peruskysymys on se, missä vaiheessa turvataan henkilöstölle riittävä sananvalta, ettei tällaisia äkillisiä siirtoja pääse tapahtumaan.

Yt-laki on Kevätsalon mielestä menettänyt aikaisemman merkityksensä. Kun alun perin tarkoitus oli lisätä henkilöstön sananvaltaa, nykyisin neuvottelut ovat kutistuneet irtisanomismenettelyksi.

- Yt-laki on päästetty mätänemään niin lepsuksi. Tästä ovat vastuussa ensi sijassa ammattiyhdistykset.

- Suomen taloudessa menee lujempaa kuin koskaan. On enemmän työllisiä ja tehdään suurempia voittoja. Palkansaajien enemmistö on paremmassa asemassa kuin koskaan aiemmin. Ote on päästetty irtoamaan ydinkysymyksestä eli siitä, millä tavalla päätöksiä yrityksissä tehdään.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.