Mainos

Tutkija Pasilan pommista ja netin terrori-kirjoituksista: Ei kovin vakavasti otettavaa

Helsingin poliisi sekä myös Suojelupoliisi vaikenevat tutkimuksistaan Pasilan pommin ja Tapaninvainion polttopullon suhteen.

Pian tapausten jälkeen netissä julkaistut tekstit antoivat sysäyksen epäillä, että kyseessä olivat terroristien tekoset, ellei jopa terrori-iskun yritys.

Radikaali-islamistiset viestit, joissa viitattiin Helsingin tapahtumiin, tulivat julki kun arvostettu terrorismitutkija Evan Kohlmann löysi kirjoitukset netistä ja julkaisi ne Twitter-seinällään.

Ei vakavaa

Ulkopoliittisen instituutin terrorismiin keskittynyt tutkija Teemu Sinkkonen toppuuttelee innokkaita terrorispekulaatioita.

- Vakavasta terrorismista tässä ei ainakaan näyttäisi olevan kyse.

Tutkija perustelee näkemystään mm. Pasilasta löytyneen pommitekeleen sijoittamisella ja sillä, että tuhot polttopulloiskusta jäivät hyvin vähäisiksi.

- Näyttää siltä, että tekoa ei ole harkittu kovin pitkään. Kohteen valinta on ollut sellainen, ettei ketään haluttu tarkoituksella tappaa.

Sinkkonen huomauttaa, että islamistiterroristien toimintamahdollisuudet ovat Euroopassa muutenkin vähäiset viranomaisten aktiivisuuden takia.

- EU:n alueella on yhtenäistetty lainsäädäntöä ja poliisin toimintavalmiuksia. Poliisi myös vaihtaa tietoja hyvin aktiivisesti.

Terrorismitutkijoiden mukaan viranomaisten otteet näkyvät parhaiten siinä, että oikeasti tuhovoimaisten iskujen tai niiden yritysten määrä on ollut viime vuosina vähäinen ja niiden vaikuttavuus on myös ollut vähäistä.

- Vastaavasti terrorismiin liittyviä pidätyksiä on ollut paljon EU:n alueella.

Lisäksi Sinkkosen mielestä on täysin tavallista, että eri ryhmät pyrkivät ottamaan erilaisia terrori-viitteitä sisältäviä tekoja nimiinsä lisätäkseen tunnettuuttaan ja vaikuttavuuttaan.

Myös Helsingin pommin ja polttopullon tapauksessa tämä on tutkijan mielestä täysin mahdollista.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.