Mainos

Tutkija: Niinistön rooli voi olla merkittävä tulehtuneen ilmapiirin lievittämisessä

Aleksanteri-instituutin Venäjän ulko-ja turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt tutkija Hanna Smith uskoo, että Niinistö voi Putinin tapaamisella lievittää merkittävästi sotilaallista uhkaa.

– Tässä on symbolista painoarvoa, kun halutaan keskustella ja lievittää ilmapiiriä.  Nyt ei ole päästy keskustelemaan tulehtuneen ilmapiirin vuoksi.

– Tässä kohdassa tarvitaan ennen muuta keskustelun avaajia, jotka lievittävät tulehtunutta tilannetta ja Suomen presidentillä voi olla tärkeä rooli, arvioi tapaamista Smith.

Smithin mukaan Niinistön nopea tapaamisen järjestyminen kertoo konfliktin kärjistymisestä ja ilmassa leijuvan sotilaallisen uhan vuoksi tarvitaan juuri tälläisiä nopeita käänteitä.

– Tällä hetkellä tilanne on se, että Ukrainan armeija on saavuttanut voittaja. Separatistien asema on taas hieman huonompi. Nyt Venäjällä on kysymys merkkejä ilmassa, mitä pitäisi tehdä.

–Tätä taustaa vasten Venäjällä ollaan kiinnostuneita siitä, miten lännen puolella nähdään tilanne, valaisee Smith. 

Keskustelut kasvotusten ovat tärkeitä

Smith muistuttaa, että Putin on tavannut Moskovassa vain Etyjin puheenjohtajamaan Sveitsin presidentin,  epävirallisesti Putin on keskustelut Normandiassa Ranskan presidentin kanssa ja maailman jalkapallonmestaruuskisoissa tavannut Merkeliä Saksasta.

– Yksikään EU-maa ei ole tällä hetkellä neutraalineuvottelija pakotteiden vuoksi. Konflikti on vaikea ja nyt tarvitaan tälläisiä pieniä palasia.  Niinistön tapaamisessa voidaan nyt kasvotusten kartoittaa tilannetta, lisää Smith.

Smithin mukaan puhelindiplomatia on virallista eikä siinä pelivaraa epävirallisuuteen kuten fyysisessä tapaamisessa.

– Puhelindiplomatia ei ole toiminut. Niinistön ja Putin tapaamisessa voidaan saada enemmän tietoa tilanteesta ja mihin osapuolet ovat valmiita.

–Nyt kyse on kuitenkin keskustelun avauksesta,  mikä on kuitenkin hiukan eri asia kuin varsinainen rauhanvälitys, sanoo Smith.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.