Mainos

Tutkija Nemtsovin murhasta: "Käännekohta joko parempaan tai pahempaan"

Aleksanteri-instituutin tutkijatohtori Hanna Smithin mukaan oppositiopoliitikko Boris Nemtsovin murha on yksi merkittävimmistä tapahtumista Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen. 

Smithin mukaan syynä on murhan melko kriittinen ajankohta.

- On Ukrainan kriisiä, puhutaan Venäjän taloudellisesta kriisistä ja lisäksi Vladimir Putinin Venäjä on kiristänyt ruuveja nyt sisäisesti hyvin vahvasti. Sitten kun tapahtuu vielä näin merkittävän henkilön murha, se voi merkitä käänteen tekevää kohtaa. 

Tutkijan mukaan suunta voi olla joko parempi tai pahempi.

- Valtaeliitti voi joko kokea itsensä uhatuksi, ja tehdä järeämpiä keinoja yhteiskunnan kurissa pitämiseksi tai sitten tilanne aiheuttaa sen, että määrätyntasoinen tyytymättömyys venäläisten keskuudessa lähtee purkautumaan. 

Smith muistuttaa, että vaikka mielipidetutkimuksissa ollaan todella vahvasti Putinin tukena, on pinnan alla siitä huolimatta paljon epävarmuutta, joka voi laukaista arvaamattoman reaktion. 

Taustalla uhkaileva ilmapiiri

Hanna Smithin mukaan murhan taustalla voi olla myös jotain henkilökohtaista, kuten esimerkiksi finanssialan raha-asioita.

- Tai sitten Nemtsovin näkemyksistä tai tavasta olla ei ole pidetty. Jo somessa tulleet uhkaukset ja Nemtsovin omat arvailut siitä, että Putin voisi olla takana, jos hänet tapetaan, kertovat siitä ilmapiiristä, ettei tarvitse mennä lähellekään Kremliä, etteikö asioita voisi hoitaa väkivallan kautta. 

Murhan mahdollisia hyötyjä Smith pitää arvaamattomina. 

- Reaktio voi olla hyvinkin päinvastainen kuin mitä odotetaan. Ajatuksena voi olla varoitus siitä, että määrättyjä voimia vastaan ei lähdetä Venäjällä, ja jos lähdetään, hintana voi olla henki. Siinä tapauksessa hyöty tulee enemmän pelotepolitiikan kautta eli tässä tapauksessa voi käydä niin, että se kääntyy itseä vastaan. 

Muistotilaisuudessa symboliikkaa

Smith kuitenkin olettaa, että muistotilaisuudeksi muuttuneessa mielenosoituksessa asiat menevät "jollain tasolla" rauhallisesti. 

- On myös iso mahdollisuus siihen, että näin ei käy. Symboliikkana hiljainen marssi yhden henkilön muistolle voi kerätä enemmän väkeä, ja silloin seuraukset ovat pitkäkestoisemmat kuin silloin, jos Nemtsov olisi ollut itse johtamassa mielenosoitusta. Nyt kokonaisuuteen tulee paljon muutakin kuin Ukraina. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.