Mainos

Tutkija: Nashin mielenosoitus on myrsky vesilasissa

Dosentti Arto Luukkanen Helsingin yliopistosta katsoo, että venäläisen Nashi-järjestön mielenosoitus Suomessa on provosointia ja julkisuuden hakemista.

Järjestö tukijoukkoineen osoittaa tänään mieltään Helsingissä Viron suurlähetystön seminaaria vastaan. Seminaarissa käsitellään Neuvostoliiton rikoksia Viroa kohtaan.

- Luulen, että tällaisessa on kyseessä on viimeinen taisto Nashi-liikkeelle, jolla ei ole enää vallanpitäjien täysi tuki, arvioi Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Renvall-instituutissa toimiva Luukkanen.

- Mielenosoituksella yritetään provosoida ja saada mahdollisimman paljon julkisuutta. Nashi-liike tarvitsee julkisuutta, sitä ilman se ei ole mitään.

Luukkanen toteaa, että suomalaiset marginaaliryhmät ja Nashi-liike ovat mielenilmauksen suhteen löytäneet toisensa. Venäläisten kannalta kyseessä on taistelu historiasta ja menneisyydestä, siitä, mikä oli Viron ja Baltian maiden kohtalo.

- Miehitettiinkö ne ja tehtiinkö niissä ihmisoikeusrikkomuksia? Tässä halutaan kiivailla patrioottisen tulkinnan puolesta.

Suomalaisten tahojen kannalta keppihevosena on suomalaisten venäläisyysvastaisuus.

- Sitä on vaikea ymmärtää. Mielestäni tässä maassa on enemmän savolaisvastaisuutta kuin venäläisvastaisuutta ihan dokumentoidusti. Koko asetelma on keinotekoinen, Luukkanen toteaa.

"Ei kannata provosoitua"

Luukkasen mukaan Suomen venäläisvähemmistöllä ei ole mielenilmauksen kanssa mitään tekemistä.

- Jos tässä ajatellaan, että toimitaan venäläisten puolesta, niin silloin tehdään väärin. Tässä luodaan ongelmia ja jännitteitä tilanteessa, jossa niitä ei ole.

Suunnitteilla on myös vastamielenosoitus, jonka takana on kokoomuksen eurovaaliehdokas Kai Pöntinen. Luukkanen pitää vastamielenosoitusta turhana.

- Ei kannattaisi provosoitua, jos provosoidaan. Tämä on myrsky vesilasissa. Luulen, että paikalla on enemmän reporttereita ja valokuvaajia kuin mielenosoittajia.

Luukkasen tietojen mukaan paikalle on tulossa myös Suomen Islamilaisen Puolueen edustajia sekä maahanmuutto- ja monikulttuurisuuspolitiikkaa kärkkäästi arvostellut Jussi Halla-aho.

- Tällaisille kellokkaille, jotka haluavat vaikkapa eurovaaleissa näkyvyyttä, tämä on erittäin hieno tilaisuus. Keväällä luonto herää ja tapahtuu ihmeellisiä asioita, Luukkanen hymähtää.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.