Mainos

Tutkija moittii presidentti Koivistoa vetäytymisestä

Professori Juhani Suomi väittää kirjassaan, että presidentti Mauno Koiviston epäselvät lausunnot loivat epätietoisuutta Suomen linjasta 1980-luvulla.

Tutkijan mielestä presidentti Mauno Koiviston liiallinen vetäytyminen ja epäselvät lausunnot johtivat 1980-luvulla Suomen puoluettomuuspolitiikan hämärtymiseen.

Professori Juhani Suomi käsittelee aihetta tänään julkaistussa teoksessaan Epävarmuuden vuodet, joka käsittelee Koiviston valtakautta vuosina 1984-86.

Suomen mukaan Koiviston epäselvät lausunnot loivat epätietoisuutta Suomen linjasta aina ulkomaita myöten.

-Hän vältti termiä puolueettomuus ja joka kerta kun hän puhui siitä, hän käytti eri termiä joka taas herätti ulkovalloissa epätietoisuutta mikä on Suomen puoluettomuuden linja, Suomi sanoo.

Koiviston suhteet Neuvostoliittoon olivat Suomen mukaan jännittyneet:

-Hän joutui koko ajan tekemään vakuuttamistyötä, että suomi jatkaa Paasikiven-Kekkosen linjalla, koska Neuvostoliiton johto vaihtui koko ajan. Pinnan alla suhteet jännittyivät, koska epäluuloja oli, sanoo Suomi.

Ruosin sukellusvenejahdissa Koivisto joutui lausunnoillaan länsinaapurimme lehdistön hampaisiin:

-Voidaan sanoa että vuoden -84 lopulla ruotsin julkisen sanan ja suomen presidentin välit oli niin huonot, että ne ovat tuskin koskaan olleet. Hän asettui kismassa, joka oli Ruotsin ja Neuvostoliiton välinen, ikään kuin Neuvostoliiton puolelle, niin Ruotsissa käsitettiin tämä asia, Suomi sanoo.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.