Mainos

Tutkija: McCainin kirikään ei riitä voittoon

Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin on enää muutama viikko aikaa ja pääpuolueiden ehdokkaiden kilpailu kiristyy.

Demokraattien Barack Obaman ja republikaanien John McCainin viimeinen väittelytilaisuus pidettiin viime yönä Suomen aikaan. Erilaisten pikagallupien mukaan Obama on vakuuttanut amerikkalaiset McCainia paremmin.

Obama on ollut väittelyissä erityisesti naisten mieleen. Hän on onnistunut muutenkin nostamaan häneen myönteisesti suhtautuvien osuutta väittelyiden saatossa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternakin mukaan Barack Obamalla on ollut lähes historiallisen kauan kyselyjen suosio puolellaan. Hän oli siis väittelyssä rauhallinen ja varoi sanomasta mitään, mitä voitaisiin käyttää häntä vastaan.

- Laajempi syy Obaman kannatuksen kasvuun liittyy Yhdysvaltojen talouden tilanteeseen, ei niinkään vain Obaman tekemisiin ja sanomisiin.

McCain paransi väittelyään

Salonius-Pasternakin mielestä viimeinen väittely oli kuitenkin selvästi John McCainin paras väittely.

- Itse koen, että McCain oli tehokkaampi, energisempi ja jopa aggressiivisempi kuin aiemmissa väittelyissä. McCainin piti hyökätä, kun taas Obama istui, kuunteli ja oli rauhallinen.

Tutkija Salonius-Pasternakin mukaan aggressiivinen keskustelutyyli toimii toisiin amerikkalaisiin paremmin kuin toisiin.

- Republikaanien kannattajajoukko on jo pitkään vaatinut, että McCainin pitäisi olla hyökkäävämpi, jotta hänellä olisi mahdollisuudet voittoon. Nyt McCain toi esille lähes kaiken Obamaa kohtaan esitetyn kritiikin viimeisen kuukauden aikana.Historiallisesti hyvin myöhään ehdokkaansa päättävät äänestäjät eivät kuitenkaan ehkä pidä liian aggressiivisesta tyylistä.

Mitään uutta tai yllättävää väittelyssä ei paljastunut. Salonius-Pasternakin mukaan molemmat ehdokkaat olivat selvästi harjoitelleet kiperät vastaukset ennalta.

"Terrori-isku voisi keikauttaa asetelmat"

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Salonius-Pasternak uskoo, että Obaman suosio kaventuu vaalipäivän lähestyessä.

- Tässä vaiheessä näyttäisi kuitenkin siltä, että kilpailu ei ole enää McCainin käsissä. Uskon, että erot kapenevat, mutta en ainakaan nyt näe, että esimerkiksi McCainin sympatiaäänet tai vastaavat muuttaisivat tilannetta niin paljon koko maassa, että yhtäkkiä McCain olisi johdossa. Jotain radikaalia pitäisi tapahtua.

Esimerkkinä Salonius-Pasternak antaa terrori-iskun, joka kohdistuisi suoraan amerikkalaisiin. Tämä voisi muistuttaa amerikkalaisia siitä, että maalla on kaksi sotaa käynnissä ja että McCain voisi sittenkin olla turvallisempi valinta.

Myös uskomaton video tai muu paljastus Barack Obamasta voisi muuttaa asetelmat, mutta Salonius-Pasternak uskoo tällaisten asioiden jo paljastuneen.

Yksittäinen uusi, pienehkö paljastus ei olisi tarpeeksi muuttamaan asetelmaa koko maassa.

Eurooppa luottaa Obamaan

Kumpi tahansa ehdokkaista voittaakaan, kansan odotukset tulevat olemaan valtavat. Amerikkalaiset ovat lopen kyllästyneistä George W. Bushin hallintoon - hallinnon tuki on ollut 20 prosentin paikkeilla jo pitkään. Molemmilla ehdokkailla on siis suuret paineet uutena presidenttinä.

Salonius-Pasternakin mukaan Obama kohtaa kuitenkin McCainia suurempia paineita esimerkiksi Euroopasta.

- Odotukset esimerkiksi Euroopan ja Yhdysvaltojen suhteiden paranemiseen ovat paljon korkeampia, jos Obamasta tulee presidentti, Salonius-Pasternak sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.