Mainos

Tutkija: Mäkisen anteeksipyyntö raikas ja selkeä

Tutkija ja kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara näkee arkkipiispa Kari Mäkisen anteeksipyynnön seksuaalivähemmistöiltä raikkaana ja selkeänä kannanottona. Mäkinen pyysi SuomiAreenan avajaistilaisuudessa anteeksi kirkon ja yhteiskunnan syrjivää asennetta seksuaalivähemmistöjä kohtaan.

- Olen kuullut jo arvion, että kyseessä on käänteentekevä kommentti. Itse pidän tätä kirkon ykkösjohtajan erittäin selväsanaisena kannanottona, joka ei jätä mitään epäselväksi. Puhe oli erittäin raikas ja selkeä, arvioi Malkavaara.

Malkavaara ei lähde arvioimaan, onko Mäkisen avauksella suoraan pidempiaikaista vaikutusta. Tutkija kuitenkin muistuttaa, että suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin jakautuu pitkälti sukupolvien mukaan.

- Suomalaisen yhteiskunnan suhtautumisessa homoseksuaaleihin on ollut nähtävissä vähittäinen muutos. Tässä mielessä voisi olettaa, että kysymys muuttuu pikkuhiljaa niin, että vanhat sukupolvet väistyvät ja nuorten edustama, liberaalimpi kanta muuttuu normaaliksi, sanoo Malkavaara.

"Ei isku kenenkään naamalle" 

Malkavaara arvioi, että puheellaan Mäkinen ei halunnut loukata kirkon konservatiivisinta siipeä.

- Mäkinen tulee kannanotollansa kyllä selvästi niiden rinnalle, jotka edustavat ajan kuluessa todennäköisesti voittavaa kantaa. Hän tekee sen kirkollisen johtajan sanastolla, pohtimalla anteeksiannon tematiikkaa. Lausunto on kirjoitettu siten, että se ei ollut isku konservatiivien naamalle.

Malkavaara laskee, että arkkipiispan avaukselle oli juuri nyt tilausta, vaikka tutkija itse ei tällaista avausta osannutkaan odottaa.

- Kun kansalaisaloite kaatui eduskunnan lakivaliokunnassa, jäi jälkeen tyhjiö ja keskustelu laimeni. Arkkipiispa laski varmaan harkitusti oikein. Tämä avaus oli kyllin lähellä valiokunnan päätöstä, mutta kuitenkin riittävän kaukana siitä.

Se, viekö Mäkisen anteeksipyyntö aloitetta tasa-arvoisesta avioliittolaista eteenpäin, on Malkavaaran mukaan, ei ikuisuus-, vaan pitkäaikaiskysymys.

- Tämä on asia, joka tulee olemaan esityslistalla siihen asti, kunnes se ratkeaa. Minun nähdäkseni asia ei ratkea tällä hallituskaudella, mutta ehkä seuraavalla. Ja siinä vaiheessa luterilainen kirkko joutuu kovan punninnan eteen, vihkiikö se samaa sukupuolta olevia pareja vai luopuuko se vihkimisoikeudestaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja