Mainos

Tutkija: Maahanmuuttokeskustelu koventunut yleisesti

Maahanmuuttoa koskevat mielipiteet ovat koventuneet muuallakin kuin perussuomalaisten leirissä, arvioi islamin tutkija Marko Juntunen Helsingin yliopistosta.

Verkossa avointa kritiikkiä maahanmuuttoa kohtaan on esitetty jo pitkään. Juntunen uskoo, että paisuvat nettikeskustelut ja perussuomalaisten nousu pakottavat poliitikot ottamaan monikulttuurisuuden kriisiin yhä selvemmin kantaa.

- Suomessa maahanmuuttajayhteisö on pieni ja ongelmatkin melko vähäisiä. Keskustelua on siksi ollut turvallista väistää, Juntunen arvioi.

Juntunen tiedostaa maahanmuuton ongelmat hyvin, eikä sorru kaunistelevaan hyssyttelyyn. Tutkijoitakin syytetään suvaitsevaisuus-silmälasien käytöstä, ja verkossa tieteellinen tieto yhä useammin kyseenalaistetaan.

- Hyvinvointivaltioon liittyvä "erilaisia mutta yhtä" -ajattelu on ehkä jo murtunut.

Kulttuuria kunnioittava voi ruokkia väkivaltaa

Suvaitsevaisuudesta seuraavaa varovaisuutta on kuitenkin kentällä edelleen olemassa.

- Päiväkodeissa henkilökunnalla on kauhea hämmennys, kun lapset tulevat valtavan erilaisista kulttuureista. Heillä on sellainen käsitys, että kulttuuria täytyy kunnioittaa.

Juntusen mukaan arviot eivät usein ole arjessa kiinni. Lasten kulttuuriksi katsottu tausta voi olla hyvinkin ohut ja pitkälti väkivallan tulosta.

Hyvää tarkoittava työntekijä voi siis tehdä karhunpalveluksen maahanmuuttajalle, jos hän eristää näkemänsä ongelmat kokonaan koskemattomaksi mieltämänsä kulttuurin taakse.

Esimerkiksi Britanniassa islamilaiset ääriliikkeet ovat saaneet vapaat kädet määritellä, mistä kulttuuri koostuu. Keskustelu jää siten yksisilmäiseksi, eikä maahanmuuttajien monenkirjavia taustoja tunnisteta.

Maahanmuuttoministeri kokeilisi anonyymiä työnhakua

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r.) kokeilisi nimetöntä työnhakua, kertoo Etelä-Suomen Sanomat. Thorsin mukaan valtio voisi aloittaa kokeilun, jossa työhakemukset ovat anonyymejä ja hakijan tausta ja nimi paljastuvat vasta haastatteluvaiheessa.

Anonyymin työnhakukäytännön uskotaan auttavan maahanmuuttajia työnhaussa. Sitä ovat ehdottaneet aikaisemmin vihreät kuntavaalikampanjassaan.

Maahanmuuttoministeri torjuu vaalien nousutähdeksi nousseiden perussuomalaisten syytökset, joiden mukaan Suomen maahanmuuttopolitiikka on holtitonta. Thors itse sanoi ennen vaaleja olevansa huolissaan perussuomalaisten kielteisestä suhtautumisesta ulkomaalaisiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.