Mainos

Tutkija: Lottomiljoonilla ei hankita luksuselämäntapaa

Voiko lottovoittajasta tulla ihannoitu julkkis, jonka luksuselämää seurataan lehtien palstoilla? Ei, väittää Helsingin yliopiston vastuullinen tutkija Pasi Mäenpää.

Mäenpää tutki vuonna 1997 julkaistussa Lottomiljonäärit -teoksessaan 1980-luvun suomalaisia lottomiljonäärejä yhdessä Pasi Falkin kanssa. Tulokset kertoivat, että lotossa voittaneet jatkavat yleensä normaalia elämäänsä, eikä päivätöitäkään jätetä.

- Vaikka maailma on muuttunut, en usko, että jatkotutkimuksille olisi vielä tarvetta. Ihmisten perussuhtautumistavat ovat kuitenkin syvällä kulttuurissa. Jos lottovoitto osuu kohdalle, se ei ehkä vieläkään aja ihmisiä luksuselämään, Mäenpää sanoo.

Voittaja ei ole kasvanut rikkauteen

Mäenpää antaa esimerkin, että sinkkunainen ei pysty muuttumaan parishiltoniksi pelkän lottovoiton perusteella, sillä voittaja ei ole koko elämänsä ajan sosiaalistunut ja kasvanut rikkauteen.

- Lottovoitto on sattumaa, joka osuu kohdalle yllättäen. Kyllähän sillä rahalla voi mennä vaikka kauneusleikkauksiin, mutta ei sillä tähteyttä saa.

Mediassa miljonäärien luksuselämä esitetään kiehtovana ja tavoiteltavana, ja etenkin naisten ylellisistä elämäntavoista on tehty useita sarjoja. Viimeisimpänä mainittakoon Nelosen Miljonäärinaiset -ohjelma, jossa seurataan kahden suomalaisen miljonäärinaisen elämää Espanjassa.

Mäenpään mukaan on totta, että naisten luksusorientoituneisuus on lisääntynyt. Jos joku voisi lottomiljoonien perusteella rakentaa elämäänsä julkisuuden ja luksuksen varaan, voittajan täytyisi olla hyvin nuori.

- Nuorelle ihmiselle, jolla ei ole vielä vakaata ammatti-identiteettiä tai vaikka pysyvää parisuhdetta, voisi tapahtua rahojen kautta jotain spesiaalia. Mutta hän olisi silti vain "lottomiljonäärinainen", Mäenpää pohtii.

Pokeritähdet kiinnostavat

Mäenpää kertoo, että jos hän haluaisi jollain tavalla tutkia nykypäivän äkkirikastumista, hän keskittyisi pokerimiljonääreihin.

- Pokerissa rahansa tienanneita pelaajia ihannoidaan, sillä pokerissa voitot ovat sattuman ja työn tulosta. Mieluummin tutkisin, miten näiden pokerimiljonäärien toiminta kuvaisi nykyaikaa.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.