Mainos

Tutkija: Lipposen vähäinen kannatus suurin yllätys

MTV3 Uutisten kyselyn mukaan kokoomuksen Sauli Niinistö on selvästi suosituin presidenttiehdokas. Jos presidentinvaalit pidettäisiin nyt, Niinistö saisi 47 prosenttia äänistä.

Toiseksi eniten kannatusta sai perussuomalaisten Timo Soini (9 prosenttia). Jaetulla kolmannella sijalla ovat keskustan Paavo Väyrynen ja vihreiden Pekka Haavisto, jotka molemmat saivat kuusi prosenttia äänistä.

MTV3:n vaaliasiantuntija, Åbo Akademin yhteiskuntatutkimuslaitoksen johtaja ja valtio-opin dosentti Kimmo Grönlund pitää kyselyn suurimpana yllätyksenä sitä, että Sdp:n ehdokas Paavo Lipponen jää Soinin taakse. Lipponen sai kyselyssä viisi prosenttia äänistä.

Grönlundin mukaan Euroopan tilanne puhuisi tällä hetkellä Soinin suosion puolesta.

– Kun EU:n talouskriisi on muuttunut myös poliittiseksi kriisiksi, niin varmasti Lipponen 1990-luvun pitkäaikaisena pääministerinä ja EMUn, ja Suomen EU:n ytimeen viemisen puolestapuhujana saa kärsiä tästä. Niinistö on onnistunut välttämään EMU-miehen leiman. Hänen kannatuksensa ei näytä huomattavasti heikkenevän, Grönlund arvioi.

Kyselyn mukaan 19 prosenttia, eli liki joka viides, ei vielä osaa sanoa ketä äänestä presidentinvaaleissa. Grönlund ei pidä tätä mitenkään ihmeellisenä.

– Vaalikampanjat eivät ole vielä kunnolla päässet alkuun, eikä meillä vielä ole nähty ensimmäistä tv-väittelyä, joten en pidä sitä yhtään yllättävänä, että noin viidennes ei osaa sanoa kantaansa. Tullaan vielä näkemään kannatusheilahteluja, kun tv-tentit ja kampanjat kunnolla alkavat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.