Tutkija kummastelee Ruotsin budjettisopua – "Parlamentarismin käsiä sidotaan radikaalilla tavalla"

Åbo Akademin valtio-opin professorin Lauri Karvosen mukaan Ruotsin vähemmistöhallituksen ja porvariallianssin välisessä sopimuksessa on parlamentaarisia ongelmia.

– Jos puhutaan periaatteista ja demokratian keskeisistä ajatuksista, niin tässä ehkä ongelmallisinta on se, että tätä perustellaan perustuslaillisena muotosopimuksena. Pikemminkin tulisi sopia tietystä poliittisesta sisällöstä, jota kaikki sopijaosapuolet kannattavat. Tässähän parlamentarismin käsiä sidotaan aika radikaalilla tavalla: on menty vaaleihin tietyllä ohjelmalla ja allianssiyhteistyöllä, ja sitten jätetään yksi tärkeimmistä aseista käyttämättä, Karvonen pohtii.

– Tämä on nyt suunnattu näitä ääripuolueita (ruotsidemokraatit ja vasemmistopuolue) vastaan, ja se on hyvin selkeä markkeeraus näiden sopijaosapuolien taholta. Ruotsin politiikkaa johdetaan nyt perinteisistä uomista, eikä äärilaidoilta, professori jatkaa.

Vaa'ankielen asemassa olleille ruotsidemokraateille jää nyt poliittiseksi aseeksi ainoastaan se, että heidät on syrjäytetty politiikan teosta.

– Sitä he tulevat käyttämään, ja se onkin ainoa, mitä he enää voivat käyttää. Tämä voi lyhytaikaisesti kasvattaa edelleen heidän kannatustaan. Pitkällä tähtäyksellä tällainen aivan puhdas protestipolitiikka johtaa kuitenkin ongelmiin ja kannatuksen laskuun, Karvonen ennakoi.

Lue myös:

    Uusimmat