Tutkija: Koulukiusaaminen ei lopu koskaan kokonaan - tärkeintä muuttaa ryhmän asenteita

Viisi vuotta sitten aloitettu, koulukiusaamista ehkäisevä KiVa Koulu -ohjelma on otettu käyttöön lähes kaikissa Suomen kouluissa.

Kodin ja koulun yhteispelissä on silti yhä parantamisen varaa, jotta kiusaaminen saataisiin kitkettyä kunnolla. Näin arvioi KiVa Koulu -ohjelmaa tutkinut psykologian tohtori Miia Sainio Turun yliopistosta.

Mihin Kiva Koulu -ohjelma pyrkii?

Tavoitteena on vaikuttaa nimenomaan ryhmään, sen yleiseen ilmapiiriin ja kiusaamista sivusta seuraaviin, sillä yksittäisiin oppilaisiin on vaikea vaikuttaa

Hankkeessa sekä ennaltaehkäisevä että puuttuva osa 

Ohjelma tarjoaa opettajille materiaalia, joilla kiusaamistapauksia käydään oppilaiden kanssa läpi ja seurataan niiden edistymistä

 Kiusattuja ei jätetä tilanteissa yksin

– Meillä on melkein 90 prosenttia Suomen kouluista mukana KiVa Koulu -hankkeessa, toki kaikissa kouluissa sitä ei käytetä yhtä aktiivisesti, ja se on suuri ongelma. Mutta kyllä kiusaamisen vastainen työ on mennyt eteenpäin. Kun tehdään vuosittain tilannekartoitus, johon vastaa 200 000 oppilasta, niin siellä näkyy trendi alaspäin sekä kiusatuksi joutumisesta että toisten kiusaamisesta, Sainio kertoo MTV Uutisille.

Sainio oli viime vuonna haastattelemassa rehtoreita kouluista, jotka eivät ole hankkeessa mukana. Syinä ovat joko koulujen käyttämät omat puuttumiskeinot kiusaamiseen tai opettajien muutosvastarinta lisääntyvän työtaakan takia.

– Meillä ei valitettavasti ole näistä kouluista kiusaamistilastoja, Sainio harmittelee.

Vanhemmat tarvitsevat tietoa KiVa Koulusta

Kouluja ja opettajia enemmän KiVa Koulu -ohjelma on saanut negatiivista palautetta koululaisten vanhemmilta. Sainio vierittää vastuuta kouluille, jotta he tiedottaisivat vanhempia hankkeesta tehokkaammin.

– Vanhemmat eivät aina ymmärrä, mistä KiVa Koulussa on kyse, joskus se koetaan jopa uhkana. Se johtuu siitä, ettei heillä ole tietoa paremmin. Tässä koulujen pitäisi aktivoitua, jotta koteihin saataisiin luottamusta. Pyrimme, että koulut järjestäisivät vanhempainiltoja kiusaamisesta ja hankkeesta. Kouluista on tullut viestiä, että vanhemmilta tulee vähemmän yhteydenottoja silloin kun he tietävät, mistä KiVa Koulussa on kyse.

Sainio kehuu erityisesti kouluja, jotka tiedottavat vanhemmille Kiva Koulun tilannekartoituksesta, vaikka kyseinen koulu saisi siinä kehnon tuloksen.

– Koululta voi tulla viestiä suoraan vanhemmille, että nyt meillä on ongelmia tämän luokan kanssa, mitäs tehdään.

Koulukiusaaminen maailmalla laskussa

Sainio ei usko, että koulukiusaamista saataisiin kokonaan kitkettyä.

– Tärkeintä on, että kaikkien lasten ja nuorten kanssa puhutaan asiasta. He oppivat tunnistamaan sen ja he, jotka joutuvat kiusatuiksi, heidän on helpompi lähteä käsittelemään asiaa, kun aikuiset sanovat selkeästi, että kiusaaminen on väärin. Se on tärkeintä kiusatulle, jotta he pääsevät siitä yli myöhemmin.

Puutteistaan huolimatta Sainio pitää Kiva Koulu -ohjelmaa lajissaan maailman parhaana.

– En tiedä yhtään maata, jossa olisi yhtä laajalle levinnyt tutkimustietoon liittyvä ohjelma, käytännössä kansallinen hanke. Kansainvälistenkin tilastojen perusteella koulukiusaaminen on myös maailmalla laskussa.

Lue myös:

    Uusimmat