Mainos

Tutkija: Kataisen ero kuluttavasta tehtävästä ei ollut yllätys

Jyrki Kataisen päätös vetäytyä pääministerin ja kokoomuksen puheenjohtajan tehtävistä ei tullut yllätyksenä, arvioi politiikan tutkija Erkka Railo. Hän painottaa, että Kataisen kausi hallituksen vetäjänä osui odottamattomankin vaikeaan aikaan.

-Taloudellinen tilanne on heikentynyt enemmän kuin osattiin olettaa. Toisaalta Suomen hallitus on ollut nyt hajanaisempi kuin pitkään aikaan. Nämä kaksi osittain toisiinsa liittyvää syytä ovat tehneet Kataisen johtajakaudesta raskaan, Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksessa työskentelevä Railo sanoo.

Tutkija myös muistuttaa, että Katainen on ollut kokoomuksen puheenjohtaja jo vuosikymmenen ja pääministerinä vuodesta 2007.

-Varmaankin hän on jo nähnyt Suomen politiikassa sen, mitä nähtävillä oli. Puolueen kannalta taas voi sanoa, että kokoomuksen täytyy jossain vaiheessa uudistua, ja sitä varten kannattaa myös vaihtaa puheenjohtajaa.

Railo uskoo, että Katainen haluaa nyt sivummalle politiikan ja median valokeilasta.

-Esimerkiksi tehtävä Euroopan komissiossa olisi sellainen pesti. Ehkä hän tietää jo tässä vaiheessa, että komissiossa olisi vapautumassa johtotehtäviä. Se tosin riippuu myös tulevien europarlamentin vaalien tuloksesta.

Railon mukaan Kataisen päätös ei merkitse hallituskriisiä.

-Tilanne on kylläkin sikäli kiperä, että puheenjohtaja saattaa vaihtua myös SDP:ssä. Silti oletan, että hallituspuolueet pistävät pääministerin vaihtuessa saman tien pystyyn uuden hallituksen, joka jatkaa vuoden eduskuntavaaleihin asti.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.