Mainos

Tutkija: Kansanterveys ei ole este eläkeiän nostolle

Valtaosa suomalaisista voisi tehdä terveytensä puolesta töitä 65-vuotiaaksi asti, sanoo lääketieteen lisensiaatti, tutkija Timo Valle Terveyden ja hyvinvoinninlaitokselta.

- Eläkeikää lähestyvät suomalaiset voivat tänä päivänä paremmin kuin koskaan. Yhteiskunta ja poliitikot tekevät tietenkin päätökset yleisestä eläkeiästä, mutta kansanterveys ei ole eläkeiän nostolle este, toteaa MTV3:n Huomenta Suomi –ohjelmassa vieraillut Valle.

- Tietenkin on olemassa yksilöitä, jotka eivät voi tehdä heikon terveytensä vuoksi töitä 65-vuotiaaksi, mutta kyllä valtaosa suomalaisista voi.

Valle arvelee, että moni suomalainen kaipaa eläkkeelle, koska töissä ei yksinkertaisesti viihdytä.

- Työterveys on myös työviihtymistä. Ihmisiä tulisi kannustaa enemmän työpaikoilla. Sinne olisi saatava viihdettä, Valle pohtii.

Tutkija painottaa myös ennaltaehkäisevän terveydenhuollon merkitystä.

- Sairauksien ennaltaehkäisyllä on suuri merkitys, jotta ihminen voi tehdä töitä 65-vuotiaana.

Työuupumus lisääntynyt

Tutkija Timo Valle arvelee, että yksi merkittävimmistä suomalaisten työterveyteen liittyvistä haasteista on työuupumus.

- Työuupumusta on nykyään paljon enemmän kuin kymmenen vuotta sitten. Tämän olen huomannut ihan arjen työssä vastaanotolla, Valle sanoo.

Työuupumus onkin hyvin ajankohtainen asia nykyisessä taloustilanteessa. Työpaikoilla vähennetään miehistöä ja yksittäisten työntekijöiden työtaakka kasvaa.

- Me suomalaiset olemme yleisesti todella ahkeria ja tunnollisia. Kun työntekijät joutuvat nykyisessä tilanteessa lisäämään huomattavasti työtehoaan, saattaa nimenomaan tunnollisuus koitua yksilölle ongelmaksi.

Työterveyden haasteita ovat myös lisääntyneet mielenterveysongelmat, lisäksi diabetes ja sydänsairaudet ovat kasvussa.

- Nämäkään sairaudet eivät kuitenkaan kansakunnan tasolla estä eläkeiän nostopäätöksiä. Tämä on kuitenkin puhtaasti kansanterveydellinen näkökulma, poliitikkohan minä en ole, Valle korostaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.