Tutkija: Kaasuputki vähentää iskun uhkaa Itämerellä

Itämerta halkova Nord Stream -maakaasuputken on uskottu lisäävän Venäjän sotilaallista läsnäoloa Suomenlahdella ja sitä kautta Suomen turvallisuuteen kohdistuvaa mahdollista uhkaa.

Putkella on silti myös turvallisuutta lisäävä vaikutus, toteaa strategian pääopettaja Juha-Antero Puistola Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta. Hän muistuttaa, että ennen putkihanketta suunniteltiin kaasun kuljettamista laivoilla.

- Venäläiset pohtivat, että rakentavat Pietarin lähelle terminaalin nesteytettyä kaasua varten. Se olisi tarkoittanut, että tuonne jumalattoman tiiviisti liikennöidylle merelleolisi tullut nestekaasutankkereita. Ja ne ovat ei-valtiolliselle toimijalle helpompi kohde kuin syvyyksissä kulkeva putki, Puistola sanoo.

Muuten hän ei usko, että Nord Streamilla on sen kummempaa merkitystä Itämeren turvallisuuspoliittiselle tilanteelle, sillä venäläisten näkökulmasta Itämeri on jo valmiiksi erittäin tärkeä.

- Noin neljäkymmentä prosenttia kaikesta Venäjän satamaliikenteestä tapahtuu siellä. Vielä kun muistetaan että 50 prosenttia raakaöljykuljetuksistakin kulkee siellä, niin se on tällä hetkellä jo strategisesti niin merkittävä, että Nord Stream on siihen vain pieni lisä.

Myös ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) on aiemmin ottanut samanlaisen kannan. Hänen mukaansa kaasuputki ei aiheuta turvallisuuspoliittista mullistusta juuri sen vuoksi, että Itämeri on Venäjälle ilman putkeakin elintärkeä logistinen reitti.

Puistolan mukaan kaasuputki tuo välttämättä myös lisäyksen Suomenlahden tuntumassa liikkuvien venäläisten sotalaivojen määrään.

- Putin on itsekin todennut, että tärkeät kansalliset intressit suojataan myöskin asevoimilla. Näin ollen on selvää, että Venäjän asevoimat osallistuu putken laskuvaiheeseen ja sen suojaamiseen samalla tavalla kuin ne osallistuvat päivittäiseen öljytankkeriliikenteeseen, Puistola muistuttaa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat