Mainos

Tutkija: Julkisuus vaatii naispresidentiltä toista kuin mieheltä

MTV:n eilen julkistamassa presidenttitutkimuksessa naisia ei noussut kärkikymmenikköön lainkaan. Kyselyssä tiedusteltiin ehdokkaiden kyvykkyyttä presidentiksi.

Ville Pitkänen Eduskuntatutkiuksen keskuksesta painottaa, että sukupuolesta huolimatta presidentin kenkiin on kasvettava erilaisten politiikan huippuvirkojen kautta. Myös EU-komissaari on noussut yhdeksi mittariksi politiikassa pärjäämisessä. Tällä hetkellä avainministerien paikat ovat tiukasti miesten käsissä, ja se heijastelee Pitkäsen mukaan sitä, että MTV:n kyselyssäkin kyvykkyyden kärkisijat menivät miehille.

Julkisuus toista kuin totuus

Pitkäsen mukaan on selvää, että sukupuoli ei vaikuta siihen, pystyykö presidentin tehtäviä hoitamaan vai ei.

- Tässä kannattaa erottaa julkisuudessa esitetyt ja sitten todelliset presidentin viranhoitoon liittyvät vaatimukset. Käytännössä sukupuolella ei ole merkitystä, mutta julkisuus asettaa erilaisia kriteerejä sukupuolesta riippuen, Pitkänen pohtii.

"Sukupuoli merkitsee silti"

Tarja Halonen oli ennen presidenttiyttään toiminut ulkoministerinä ja täytti vaatimukset poliittisesta uskottavuudesta. Pitkäsen mielestä Suomessa on tälläkin hetkellä nimekkäitä naispoliitikkoja, mutta he eivät vielä täytä pätevyyden kriteerejä.

Pitkäsen mielestä vielä on todella vaikeaa ennustaa, nouseeko naisia seuraavien vaalien ehdokaslistoille. Tutkija antaa kuitenkin esimerkeiksi Anneli Jäätteenmäen ja Paula Lehtomäen.

- Jos meillä on esimerkiksi seuraavissa vaaleissa toisella kierroksella vastakkain mies ja nainen, tällaisessa tapauksessa sukupuolikysymys voi tulla jälleen tärkeäksi, Pitkänen miettii.

Jutta Urpilainen oli kyselyssä aivan häntäpäässä. Tutkijan mielestä se olisi ollut yllättävää, jos Urpilainen olisi noussut korkeammalle.

- Hän on ollut suurelle yleisölle tuttu vasta alle vuoden, olisi ollut yllättävää, jos hän olisi kyennyt jo nyt nousemaan valtiomiesten kirkkaimpaan joukkoon.

Ahtisaarelle oli tilausta

Presidentti Martti Ahtisaar

Martti Ahtisaari nousi presidentiksi täysin politiikan ulkopuolelta, toimimatta päivääkään esimerkiksi ministerinä. Tutkijan mukaan 90-luvulla oli tilausta sellaiselle presidentille, jota politiikka ei ollut ryvettänyt.

- Voidaan tehdä vertaus 90-lukuun. Silloin elettiin syvimmän laman loppuvaiheita ja oltiin kyllästytty perinteisiin poliitikkoihin. Nyt ollaan omalla tavallaan samassa tilanteessa. Saattaa olla, että tätä kautta tilausta politiikan ulkopuolelta tulevalle ehdokkaalle olisikin.

Pitkänen muituttaa, että vasta ehdokaslistojen vakiinnuttua voidaan katsoa, nouseeko mustia hevosia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.